Wuwejův zápisník

Arne Rubinstein: Když se kluci mění v muže

15.04.2021 23:56, Wu | knihy | komentáře -

obálka Když se kluci mění v mužeProč se tolik dětí (chlapců) dostává do potíží? A proč se jiným daří, život je baví? Čím to, že někteří kluci tuhle vášeň v sobě prostě mají a dělají dobrá rozhodnutí, zatímco jiní se dostanou na scestí?

To jsou otázky, které lékaře Arne Rubinsteina odjakživa zajímaly. Nějakou dobu vedl skupiny pro mládež, organizoval výlety... až po dvanácti letech lékařské praxe a v sedmatřiceti letech změnil celou kariéru.

Už předtím jsem se ve volném čase věnoval studiu přechodových rituálů po celém světě a organizoval tábory pro dospívající, kde jsem do programu zařazoval techniky, jež s těmi rituály souvisely. Mělo to až neuvěřitelně pozitivní dopad a čím hlouběji jsem do tohoto tématu pronikal, tím víc jsem viděl, co všechno to přináší nejen klukům samotným, ale i jejich rodinám a širšímu okolí. (Str. 25)

Spíše než „opravnou“ medicínou se tedy zabývá prevencí. Kniha je souhrn jeho poznatků a zkušeností a postavená je velmi prakticky. Zejména se mi líbí závěrečná stránka každé kapitoly s klíčovými myšlenkami, protože až se ke knize budu vracet, budou se moci soustředit jen na ně. Ukázka str. 60:

Když se kluci mění v muže, str. 60

Dotkne se všeho – rizik technologií, nutnosti být v životě svého syna aktivní když je ještě malý, potřeby usměrňovat, pomoci s dobrým pocitem ze sebe sama a vytvořením zdravé osobní identity, vývoje ve vztahu se synem, seznámení s otcovým světem, privilegií a zodpovědnosti, a samozřejmě – přechodových rituálů.

Těm jsou věnované poslední čtyři kapitoly a ukážou, jak takový rituál může vypadat, poskytne rady pro jeho zorganizování, tedy jak ho naplánovat, provést i jak si ho poté připomínat, navazovat na něj.

Kniha je podobná Výchově kluků Steve Biddulpha, ale není tak široce zaměřená, soustředí se na přechod k dospělosti a jeho úspěšné zvládnutí. A dělá to výborně.

Odkazy:

RUBINSTEIN, Arne. Když se kluci mění v muže. True Self, 2019. ISBN 978-80-906871-4-1.

12345
1618523760000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online