Wuwejův zápisník

Robert Glover: Rádce pravého muže

29.07.2014 00:29, Wu | knihy | duše | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Robert Glover: Rádce pravého mužePodtitul Cesta hodného hocha k opravdovému muži aneb Jak dosáhnout všeho, co chcete v lásce, sexu a v celém životě. je dost odrazující, ale nenechte se mýlit – kniha je velmi užitečná a pro hodné hochy nezbytná.

Co autor myslí hodným hochem? Muže, kteří popírají sebe sama, kteří dělají to, co si myslí že se od nich očekává, vyhýbají se jakémukoliv konfliktu, protože nesnesou odmítnutí, starají se, hledají ocenění a uznání – a nic z toho nefunguje. Jejich starání se je falešné, protože účelové; jejich osobnost neautentická, protože ukrývá to, co potřebují, předstírá emoce, popírá chyby. Dělají, jako by nechtěli nic pro sebe a na sebe nemysleli, ale ve skutečnosti je to naopak.

Tím, že těmto mužům dávám nálepku hodný hoch, neodkazuji ani tolik na jejich aktuální chování, ale na podstatu toho, čemu věří, že jsou – a čím je svět kolem nich. Tito muži byli vedeni k tomu, aby uvěřili, že pokud budou ‚hodní‘, budou je mít všichni rádi, jejich potřeby dojdou naplnění a prožijí klidný život.
Hodný hoch je vlastně špatné označení, protože hodní hoši jsou všechno, jen ne hodní. Uvedu zde několik ne úplně pěkných vlastností hodných hochů:
Hodní hoši nejsou upřímní. Tito muži skrývají své chyby, vyhýbají se konfliktům, říkají, co si myslí, že lidé chtějí slyšet, a potlačují své pocity. Tyto vlastnosti dělají z hodných hochů naprosto nečestné lidi.
Hodní hoši jsou tajnůstkáři. (...)
Hodní hoši dávají, aby dostali. (...)
(...), (Str. 22)

V první kapitole Glover definuje syndrom hodného hocha, uvádí příklady ze své praxe terapeuta, rozebírá vlastnosti hodných hochů (tak jak jsem naznačil v předchozí citaci).

Druhá kapitola odpovídá na otázku, proč to hodní hoši dělají, proč se jim zdá jako rozumná snaha změnit či popřít, kým opravdu jsou. Kořeny nachází v dětství, v přesvědčení, že nejsou v pořádku – ať už to byla přílišná očekávání, nevysvětlitelné opuštění nebo zneužívání.

Následkem těchto mechanismů z dětství jsou hodní hoši často přesvědčeni, že je ctnost mít jen pár přání a potřeb. Za touto fasádou ‚nic nepotřebuji, nic nechci‘ se skrývá ale to, že mají hodní hoši naopak extrémně velké potřeby. Když se je následně pokoušení naplnit, jednají často nepřímo, nejasně a manipulativně. (Str. 86)

Další kapitoly už radí, jak na to (Naučte se dělat si radost, Udělejte ze svých potřeb prioritu):

Je vážně zajímavé, že když hodní kluci převezmou odpovědnost za své vlastní potřeby a udělají z nich prioritu, těží z toho i jejich okolí. Ty tam jsou tiché dohody, hry na Hádej, hádej, hádači, výbuchy hněvu a všechno pasivně-agresivní chování. Ta tam je manipulace, snaha mít všechno pod kontrolou i zlost. Sám jsem si touto zkušeností před pár lety prošel. (Str. 96)

upozornují, čeho je třeba dosáhnout („Získejte zpět svou osobní sílu“, „Získejte zpět svou mužnost“) a jak vyřešit problémy ve vztahu („Získejte vztah, po kterém toužíte: Úspěšná strategie pro uspokojivý sex“).

V momentě, kdy hodný hoch vstoupí do vztahu, započne se jeho balancování mezi dvěma strachy. Ve vztazích hodných hochů se odehrává boj na život a na smrt mezi strachem ze zranitelnosti a strachem z osamocenosti. Zranitelnost znamená, že se k nim někdo dostane přiliš blízko a zjistí, jak jsou špatní. Hodní hoši jsou přesvědčeni o tom, že pokud právě tohle někdo zjistí, ublíží jim, zahanbí je, nebo je rovnou opustí.
Druhá možnost není o nic lepší. Osamocenost znovu vytváří pocit opuštění, kterého se v dětství tolik báli.
Aby hodný hoch vybalancoval tento strach ze zranitelnosti a strach z opuštění, potřebuje pomoc. Nachází ji v lidech, kteří jsou stejně zranění a intimita jim dělá stejné potíže. Společně vytvářejí vztahy, ve kterých se všichni chrání před odhalením a zároveň frustrují všechny zúčastněné strany. (Str. 146)

A konečně poslední kapitola se dívá na celý jejich život („Prožijte život, po kterém toužíte: Objevte v sobě nadšení a najděte svůj cíl v životě, v práci i v kariéře“).

Téhož tématu se týká rozhovor s koučem Robertem Gajdošem, doporučuji přečíst jako vhodné doplnění. A samozřejmě celou knihu, je skvělá!


Aktualizace 5. 12. 2020: Tohle je opravdu mimořádně přínosné čtení; hodných hochů je spousta a kniha jim samotným i jejich partnerkám dokáže otevřít oči.

(… ) stud, obětování sebe sama, snaha získat uznání, dělání pravého opaku toho, co funguje, jejich nepřímost, přebírání veškeré péče, tiché dohody, jejich snaha mít nad vším kontrolu, strach, nečestnost, neschopnost přijímat, dysfunkční vztahy, ztráta mužské energie. (Str. 165)

Ale hlavně poskytuje návod, jak z toho ven.

Odkazy:

nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014, ISBN 978-80-7370-298-4, cena 299 Kč

12345
1406586540000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online