Wuwejův zápisník

Liv Strömquistová: V zrcadlové síni

21.12.2023 19:21, Wu | knihy | komiksy | sociologie | duše | komentáře -

obálka knihy V zrcadlové síniPo úvodu o fotkách Kylie Jenner na sociálních sítích a konstatování faktu, že – ačkoliv Kylie Jenner popírá, že by to bylo jejím cílem – její sledující se jí chtějí podobat a nezažívají čistě pozitivní pocit úžasu nad krásou, ale zároveň také jisté negativní pocity, naváže zprostředkováním myšlenek řady filozofů a sociologů.

René Girard a mimetická povaha touhy, kdy člověk touží po tom, po čem touží jiní lidé. To ale vede zároveň k mimetické rivalitě, kdy svůj vzor zároveň napodobujeme a zároveň s ním soutěžíme. Vysvětluje tak kořeny módních vln, včetně třeba krátkých vlasů u mužů (která se rozmohla poté, co si francouzský král František I. omylem vlasy připálil pochodní).

V zrcadlové síni, ukázka 2

A pak už to jde v rychlém sledu – Coontzová a vývoj smyslu a cíle manželství, Zygmunt Bauman a chatrné lidské vazby v tekutém moderním světě, Illouzová a mediální sexualizace, posun od fotografa k sebefotografování (a Susan Sontagová o focení jako přivlastňování), Byung-Chul Han o estetice hladkosti, hřích marnivosti a tradice toho, že by krásné ženy o své kráse neměly vědět a tak dále a tak dále.

Jsou tam i promluvy několika starých žen o nalezení svobody, téma pomíjivosti, veřejného obrazu (a jednoho příběhu oběti sebeprezentace – císařovna Sisi).

A co víc, všechno je to zdařile propojené do jednoho celku, do série úvah a návazností, takže se dozvíte docela dost věcí.


Jenže jakkoliv je obsah přínosný, groteskní styl kresby je pro mě nepřekonatelný až ohavný. Vždyť z toho bolí oči:

V zrcadlové síni, ukázka 1

Přitom kreslit umí, jak je patrné z úvodních „screenshotů“ mobilu s Kylie.

Pro mě tedy kniha zabitá formou. Pokud se k ní kvůli informacím vrátím, rozhodně to nebude jednoduché.

Odkazy:

STRÖMQUISTOVÁ, Liv. V zrcadlové síni. Praha: Paseka, 2023. ISBN 978-80-7637-361-7.

12345
1703182860000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online