Wuwejův zápisník

Owen Marcus: Pochlap se!

31.03.2016 21:50, Wu | knihy | komentáře -

obálka Pochlap se!Další kniha o tom, jak být mužem a ne bábovkou. Owen Marcus je terapeut, autor vzdělacích programů pro muže, vedoucí mužských skupin a také člověk, který na své cestě za poznáním prošel vším možným. Popral se s dyslexií, zvítězil nad Aspergerovým syndromem, dobře ví, o čem mluví.

Být Pravým mužem neznamená, že byste měli ‚spravit‘ sami sebe, ostatní lidi nebo společnost. Znamená to usadit se v tom, kým jako muž jste. Možná potřebujete vyčistit nějaký prostor, abyste měli místo, kde můžete být sami sebou. Možná potřebujete hodit nějaký problém za hlavu.“ (text na záložce)

K tomu, aby muž dospěl, aby se usadil sám v sobě, dozrál ve svých emocích, nabízí autor devět kroků. Ty by se měly odvíjet v přirozené posloupnosti.

  1. Projevte se. „Přítomnost vám dává sílu.
  2. Když to nefunguje, nechte to být. „Zanechte všeho, co nefunguje, abste získali prostor pro to, co může fungovat.
  3. Odejděte z domova – opravdu odejděte z domova – a dospějte. „Opusťte závislost na ženách.
  4. Řekněte si o pomoc: dospívání je záležitost širšího společenství. „Komu zavoláte ve dvě v noci, když se vám zhroutí svět?
  5. Zaplňte prázdná místa. „Najděte, co máte ve svém životě nedokončené, a dokončete to.
  6. Vzmužte se. Buďte zodpovědní sami za sebe. „Rozvíjejte dovednosti, potřebné k životu.
  7. Jděte za svým cílem. Nebojte se riskovat. „Riskovat můžete vědomě.
  8. Buďte s bohem. Nezapomeňte, že nejste sami. „Napojte se na něco, co vás přesahuje.
  9. Užívejte si. „Přijímejte zasloužené odměny.“ (Str. 21)

Celá kniha je podle nich strukturovaná; co krok, to kapitola, která rozvíjí podrobnosti a dodává rady.

Zdravé hranice vás nejen chrání dokonce i před nepatrným narušením, ale dávají také signál ostatním, že jste silní a důvěryhodní. Ženy budou zkoušet vaše hranice, obvykle nevědomě, aby se přesvědčily, jestli si je udržíte. Pokud si nedokážete udržet vlastní hranice, jak byste dokázali ochránit ženy? Necítily by se bezpečně.
Paradox je v tom, že chcete být slušní a silní. Co uděláte? Když jste věrní sami sobě, riskujete, že ji od sebe odeženete; pokud ale žena nebere ohled na to, čeho si ceníte, chcete ji za svoji partnerku? Zní to možná tvrdě, ale buďme upřímní. Ona se většinou objeví s větší silou a láskou. Zaslouží si silného muže, a když jste silní, slouží to všem. Nejde o to, abyste chránili svoji sebeúctu, ale abyste poskytovali péči a ochranu těm, které milujete.
“ (Str. 92)

Celou knihou se vine asi hlavní předpoklad – převzít zodpovědnost. Bez toho není nic opravdové.

Abyste mohli žít odpovědný život ve vztazích s ostatními lidmi, musíte získat zpět ty části sebe sama, kterých jste se vzdali. Tahle kniha vlastně pojednává o tom, jak vzít život do vlastních rukou. Jinými slovy, téměř jistě jste se vzdali odpovědnosti v určitých oblastech svého života. Potřebujete tuhle odpovědnost získat zpět, abyste se stali mužem, kterým chcete být.“ (Str. 144)

Protože se Owen Marcus k terapii dostal přes práci s tělem, upozorňuje na psychosomatické souvislosti:

Trauma máte uložené v těle, zejména v systému fascií. Když nastane podobná situace nebo stimul, probudí se vaše stará zranění a pocity. Je to stejné, jako když zahrajete nějakou notu a cítíte, jak se rozvibruje ladička. Vaše minulost začne rezonovat v přítommnosti a ve vašem těle.
Takové jevy rozeznáváme snadněji u jiných lidí než v sobě. Když někoho rozhodí situace, která vám připadá naprosto triviální, vrací se mu minulost. Jako kdyby se aktivací toho citlivého místa naboural do jeho operačního systému nějaký výzvědný program.
“ (Str. 127)

Celkově kniha působí dobře, konzistentně. Následovat celou cestu je práce na dlouho a určitě přinese výsledky. Mě ale nijak výjimečně neuchvátila – jistě proto, že ty (pro mě) důležité knihy, knihy které otevírají oči, jsem už četl – a tak tu nebylo příliš nového. Pro vás to může být přesně naopak.

P. S.
Líbila se mi příloha nazvaná „Nástroje pro to, jak být opravdový“. V ní autor prochází všechny techniky a pomůcky, které zkoušel a které pomáhají na cestě k sobě. Od duchovna, několika terapií (jungovská, ericksonovská, NLP, somatická, všímavosti, EMDR, EFT aj.), přes tělesné postupy (Rolfing, masáž, Feldenkraisova metoda, akupunktura) až k přehledům knih (Knihy, které stály u zrodu mužského hnutí; Knihy, které učí muže, aby nebyli ženami aj.) nebo filmů.

nakladatelství Synergie, Praha 2015, ISBN 978-80-7370-363-9, cena 289 Kč

12345
1459453800000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online