Wuwejův zápisník

Frank Coles: Jak řídit tank

06.09.2012 00:48, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Frank Coles: Jak řídit tankCo to znamená, být opravdovým mužem? Těžká definice, opravdový muž „může být dokonale upravený nebo venkovsky prostý, milovník i rváč, obětavý tatínek i divoký bouřlivák, rocková hvězda i velitel tanku - anebo cokoliv mezi tím.“ (Str. 11)

V jednom má ale Frank Coles jasno, opravdový muž není macho a nepodléhá vnějším vlivům, nehraje si na chlapáka, hledá si svou cestu. Dokáže „dělat chyby, zkoušet nové věci, vědět kdy říct ne, vědět kdy být něžný a kdy drsný (...)“ (Str. 11). A aby moderním mužům, hledajícím své místo ve světě (viz. např. Cesta divokého muže nebo Železný Jan), trochu pomohl v orientaci, dal dohromady tuto příručku.

Zapamatujte si tedy, že po vás nikdo nechce, abyste byli panovační a aby muselo být vždycky po vašem. A podobné chování byste neměli tolerovat ani své partnerce. Takhle by se zkrátka neměl chovat nikdo - ani žena, ani muž.
To, že se snažíte být opravdový muž, neznamená, že budete vůči ženám vystupovat nepřátelsky, stejně tak opravdová žena nevystupuje nepřátelsky vůči mužům. Měli byste být schopní vidět obě strany problému.
Hodní hoši vždycky prohrají.
Darebáci si srazí vaz nebo skončí ve vězení.
Oproti tomu opravdoví muži ani nemají potřebu s někým soutěžit.
“ (Str. 378)

Za zmínku stojí způsob, jakým k psaní přistupoval - velkou část zmíněného také osobně vyzkoušel. To je v dokonalém souladu s jeho chápáním mužství, nespoléhá se na zprostředkovanou zkušenost, nepřemílá cizí vyprávění, mluví o svých zážitcích. Samozřejmě ne pokaždé; když popisuje, jak uklidit mrtvolu, přelstít bezpečnostní systémy, opatřit si zbraň nebo najmout zabijáka, jde o znalosti teoretické, které moderní gentleman potřebuje k tomu, aby mohl realisticky zhodnotit úroveň filmu, na který se zrovna dívá v televizi.

Pro mě je spousta témat v téhle knize připomínkou, že bych měl svým budoucím dětem ukázat, že se nemají bát a mají si co nejvíc věcí, které je zajímají, vyzkoušet na vlastní kůži.“ (str. 369)

Obsah a pár vybraných témat z každé oblasti (rozhodně jsem neopisoval všechna):

  • Co by měl mít každý muž v malíčku - Jak nastartovat auto bez klíčku, naučte se střílet z jakékoli zbraně, naučte se ubránit, jak přežít v divočině, průvodce hazardem, naučte se libovolný cizí jazyk
  • Klub moderních gentlemanů - Naprosté minimum, Jak se neuškrtit vlastní kravatou
  • Všehochuť - muži a motory, divoká jízda za polárním kruhem, na vodě, výlety do vesmíru, na vlastní pohon
  • Práce a peníze - peníze základní pravidla, vyjednávací techniky, vztahy na pracovišti, nesmyslnost systému 'od devíti do pěti'
  • Pánské záležitosti - zmizelé erekce, fit až do smrti, jak být tím nejlepším tátou na světě, ženy chtějí silné muže
  • Vášeň a láska - nejlepší sex, několikanásobný orgasmus
  • Božská komedie - smích i pláč, jak na depresi
  • Ovládání mysli - asertivita, paměť, jak neskočit na špek, náboženství a duchovní rozměr, smysl života

Francouzská ruleta: Pokud máte u hracího stolu rádi trochu té mystiky, určitě vás potěší informace, že když postupně sečtete čísla od jedné do třiceti šesti, vyjde vám ďábelské trojčíslí 666.“ (Str. 142)

Hloubka, do jaké se pouští, je nevyvážená; ježdění a závodění na všem možném je věnovaná pozornost možná až příliš velká, jiné věci jsou naopak pouze nakousnuté, jako třeba cvičení nebo posilování. To nepochybně odráží autorovy zájmy, na druhou stranu nemám pocit, že bych zde cokoliv podstatného postrádal. Snad možná plánování času a úkolů, GTD třeba. Stejně v některých kapitolách popisuje myšlenky jiných autorů, čtyřhodinový pracovní týden Timothyho Ferrise nebo rady pro otce od Lea Babauty, proč nepřidat i Allena?

nakladatelství Euromedia Group, Praha 2011, ISBN 978-80-249-1721-4, cena 349 Kč

12345
1346885280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online