Wuwejův zápisník

Lada Stehnová, Jana Nováková: Život od ženy

21.12.2020 19:53, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Život od ženyKniha je určená primárně ženám a dívkám jako průvodce pro život od dospívání do zralého věku, ale jak v úvodu autorky zmiňují, život ženy je propojen s životem muže, takže informace zde obsažené jsou určeny taktéž mužům a muži by je měli znát. (Str. 9)

Autorky jsou ve skutečnosti tři, spolu s ilustrátorkou Hanou Vaškovou:

Na vzniku knihy jsme se podílely tři ženy s různým zaměřením: jedna z nás má dar načítat a přijímat data tzv. „od shora“, druhá umí tato data přenést na jednoduché, smysluplné a pochopitelné informace, a třetí žena doplňuje text knihy o kresby. (Str. 10)

Život od ženy, str. 10

Ze základních principů, na kterých staví, namátkou:

  • vše, co člověk dělá, se řídí třemi ukazateli – vůlí, rozumem a citem
  • polarita mužských a ženských polí a bytosti s převahou jedné nebo druhé polarity
  • život je neustálé rozhodování a vždycky máme možnost volby (i když důsledky je často nutné si odžít)

Pak v jednotlivých kapitolách prochází životní etapy a radí, jak si s nimi poradit. Hledání druhé poloviny, výběr partnera; touha; soužití a založení rodiny; schody a patra; děti z hnízda; nástrahy společnosti i úvahy o smrti.

Jsou tu činnosti a role odpovídající polaritě (srovnejte s Deidou, Bílým), biologické zákonitosti a vhodný věk pro rodičovství, doporučení jak se nenechat ovlivňovat, porozumět svým myšlenkovým vzorcům a vymanit se z nich…

Ačkoliv se podle autorek jedná o zjevení či channelling, působí názory a rady zde prezentované spíše jako závan zdravého rozumu a přiměřenosti. Buď tedy skutečně komunikují s bytostí zralou a moudrou, nebo jsou samy takové.

Samozřejmě kdo by knihu chtěl kritizovat, jistě by si našel dost možností; mohl by jí vyčítat konvenčnost kolem rolí (ale polaritu přehlížet nelze):

Dospělý muž si nachází k sobě ženu, vědomě či podvědomě, „na kterou stačí“. Je to přirozené a vychází to z podstaty. Muž pak z této pozice tzv. drží pole ženy. Drží ženu, má jakoby „navrch“, ale ne ve smyslu, jak je to psané. Není tyran ani šéf. Má navrch, protože drží, miluje a ryze ctí svou ženu. Nemá zapotřebí si „honit ego“ a uměle navozovat autoritu. Nad tu přirozenou a ryzí stejně nic není, ta nejde napodobit ani sehrát. Vždy se časem, dříve nebo později, ukáže vše tak, jak opravdu je.

K takovému muži žena vzhlíží. I když to někdy žena nepřizná nebo si to neuvědomí, v hloubi její ryzí duše je tento kód vždy. Prostě aby se „dobře vdala“. Každý si dosaďte, co je tím míněno. Je to jasné. (Str. 76)

Mohl by kritizovat banálnost (ale zásadní pravdy je zapotřebí opakovat) nebo třeba malý záběr, kniha je opravdu útlá. Jenže ona je to opravdu úvodní příručka s úplnými základy, ani ne čítanka, spíš slabikář. Pokud to bude první kniha o životě a duši, se kterou se dívka potká, bude to dobrý start. Tím spíš, že má duchovní rozměr – ale zcela neideologický. To je možná její největší plus.

Odkazy:

STEHNOVÁ, Lada, NOVÁKOVÁ, Jana. Život od ženy. Kameničky: 2019. ISBN 978-80-270-6878-4.

12345
1608576780000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online