Wuwejův zápisník

Tomáš Němeček: Božena Němcová očima kluka, který nechtěl číst Babičku

19.12.2020 20:09, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Božena Němcová očima kluka, který nechtěl číst BabičkuTomáš Němeček dělá svými knihami pro českou historii i současnost úžasnou službu. Jsou totiž natolik zajímavé, stručné a čtivé, že není problém si je přečíst, a zároveň jsou natolik obsažné, že dostanete v podstatě kompletní informace. Větší detail je už jen pro skutečné zájemce.

Forma je osvědčená; vedle hlavních postav (Boženy Němcové a Josefa Němce) tu máme dva průvodce:

Božena Němcová očima kluka, který nechtěl číst Babičku, str. 10

A pak už se postupuje chronologicky; od dětsví a jejího původu, vztahu k vlasti, přes básně a vztah s Bolemírem, sběr pohádek, revoluční roky a těžké roky potom, až po zoufalý závěr života.

Že ta nejkrásnější díla psala ve špatných podmínkách víme, ale jak moc špatné to bylo…

Nový byt ve Štěpánské ulici byl hrozný. Němcová spala na prohnilé posteli v plesnivém koutě, Dora s Jaroslavem byli pořád nachlazení a měli hlad. Matka prosila na všechny strany o šaty a boty na zimu. V bytě vypomáhala nová služka Mařka – přišla těhotná a na počest své hodné paní pokřtila dítě Boženka (dítě brzy zemřelo a služka odešla jinam). Na Vánoce ráno neměli ani krejcar. Naštěstí přátelé poslali štědrou hostinu a pár zlatých. (Str. 117)

Božena Němcová očima kluka, který nechtěl číst Babičku, str. 122

Hodně jsem se dozvěděl o revolučním roce 1848, ve škole mi nějak uniklo, jak velká vlna povstání to byla a že zasáhla celou Evropu. Výborné je také doplnění osudů zmíněných postav („jak to bylo dál“) a zamyšlení, jak by asi Božena Němcová žila dnes:

Kdo ví, možná by dnes Božena Němcová jezdila jako reportérka do chudých zemí světa. Nebála se cestovat sama a dělala to, co považovala za důležité.

Možná by nás překvapila a věnovala by se i něčemu úplně jínému než psaní. Kdyby mohly tenkrát ženy studovat, třeba by se stala lékařkou nebo přírodovědkyní, protože ji obojí zajímalo. A kdyby mohly už tenkrát volit a kandidovat, třeba by se stala poslankyní nebo ministryní.

Ale určitě by využila všeho, co dnes může chytrá a odhodlaná dívka nebo žena dělat. Protože i v těžké době, bez většího vzdělání a za často zoufalých podmínek vytvořila dílo, které přetrvá v době, kdy my už tu dávno nebudeme. (Str. 136)

Neváhejte.

Odkazy:

NĚMEČEK, Tomáš. Božena Němcová očima kluka, který nechtěl číst Babičku. Praha: Mladá fronta, 2020. ISBN 978-80-204-5645-8.

12345
1608404940000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online