Wuwejův zápisník

Tomáš Němeček: Václav Havel očima puzuka, pižďucha a nakyslíka

15.09.2024 18:41, Wu | knihy | výběr z knih | historie | politika | komentáře -

obálka knihy Václav Havel očima puzuka, pižďucha a nakyslíkaPodivná slova v názvu, jejichž očima Václava Havla vidíme, jsou postavy z jeho her. Puzuk je stroj, který toho spoustu ví, ale občas se porouchá a pak blábolí nesmysly, pižďuch zlomyslný skřítek (tady je to ale spíš trochu podlézavý úředníček) a nakyslík – tak Havel říkal lidem, kteří jen rýpou, posmívají se, jsou nejchytřejší, ale moc toho neudělají.

Pohled těchto pomocníků však není nijak stěžejní, vystupují v ilustracích a dodávají krátké pohledy, hlavní je text kapitol. Ty procházejí jednotlivé etapy života – dětství a bohatství rodiny, příchod komunistů, zabavení majetku a pád, nástup do učení a večerní škola pro pracující, seznámení s Olgou, vojna a divadelní kroužek, dramaturgie a psaní her. Postupně se dostával víc a víc ke středu dění, v roce 1967 vystoupil na sjezdu spisovatelů. Pak už se dějiny rozjely naplno, rok 1968, uvolnění, svoboda – a tanky a okupace. Protesty, marný boj, Havel na rok nastupuje jako dělník do pivovaru. Za svoje snahy něco ovlivnit je čím dál více pronásledován tajnou policí, po publikaci Charty 77 už perzekuce propukla naplno. A tak by se dalo pokračovat, vězení, pád železné opony, revoluce, prezident… opravdu dramatický život.

Autor se nevyhýbá ani zhodnocení někdy kontroverznějších činů a postojů (amnestie, rozpad republiky, dopis osmi) a knihu uzavírá tradičně zamyšlením nad tím, jak by Havel vystupoval dnes, jaké by měl názory a co by dělal.

Text opět doprovázejí ilustrace Tomáše Chluda, jejichž lehce karikaturní styl se k tématu skvěle hodí:

Václav Havel očima puzuka, pižďucha a nakyslíka, str. 106

Čitelnost je taková, až mi to připadalo jednodušší nebo snad mělčí, než díly předchozí. Ale je to omyl, informacemi je kniha našlapaná zrovna tak, a čte se dobře nejspíš proto, že se jedná o dobu nejbližší, kterou si vesměs pamatujeme, nebo se současnosti dotýká. A to je druhý největší přínos knihy (po Havlově životopisu) – ukazuje stručně a přístupně průřez českými dějinami dvacátého století. Doporučuji tedy nejen pro mladého čtenáře.

Odkazy:

NĚMEČEK, Tomáš. Václav Havel očima puzuka, pižďucha a nakyslíka. Praha: Mladá fronta, 2023. ISBN 978-80-204-6235-0.

12345
1726418460000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online