Wuwejův zápisník

Tomáš Němeček: Jan Amos Komenský očima Všezvěda Všudybuda a Magického Mámení

15.08.2020 21:27, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Jan Amos Komenský očima Všezvěda Všudybuda a Magického MámeníKe Komenskému a jeho dílu mám vztah (i když úplně netuším, kde se vzal) a proto jsem si nemohl nechat ujít ani tuhle publikaci. Tomáš Němeček navíc umí život jednotlivých osobností zpracovat nesmírně čtivě, a ve spojení s ilustracemi Tomáše Chluda tak vzniká kniha, od které se vám nebude chtít odcházet. Samozřejmě je to kniha pro děti a mládež, tedy nelze předpokládat několik stovek stran hustého textu, ale pro zorientování je výborná.

Že byl Komenský výjimečný asi víte, ale překvapilo mě, jak moc. Švédům psal učebnice, zvali ho do Ameriky, dokonce i Richelieu o něj stál:

Právě kardinál Richelieu (čti: Rišelijé) poslal Komenskému ještě do Londýna dopis s pozváním do Paříže. I on si přál mít ‚vševědnou akademii‘.

Mocnému a mazanému kardinálovi vůbec nevadilo, že Komenský je protestantský biskup. Vždyť katolická Francie se na jeho návrh vložila v roce 1635 do války – a to na straně Švédů! Víc než o náboženství už teď šlo o území. Proto strašná válka v Evropě dál trvala a ještě zdaleka jí nebyl konec. (Str. 92)

Byl v Anglii, v Nizozemsku mluvil s Descartem, knížecí rodině v Sedmihradsku pomáhal vylepšit jejich školy… skutečný světoobčan. A co by teprve dokázal, nebýt třicetileté války a nutnosti stále utíkat?

Jan Amos Komenský zažil jedno z nejstrašnějších období v dějinách Evropy – třicetiletou válku v 17. století, kdy v nejhůř zasažených zemích klesl počet obyvatel asi o třetinu. On sám přišel několikrát o vše. Jako dítě ztratil své rodiče, jako mladému muži mu zemřela manželka i malí synové, a když v pozdním věku dokončoval své celoživotní dílo, shořelo mu při požáru.

Ale z každé rány se oklepal a začal znovu. A i když žil v násilné, válečné době, zůstával pozoruhodně laskavý a mírný. Věřil, že každý z nás se může vzdělávat, bez bití a donucování: kluci i holky, chudí i bohatí, zdraví i postižení. A co víc – plánoval nápravu celého tehdejšího lidstva a nastolení míru. (Str. 12)

Obdivuhodné.

Jan Amos Komenský, str. 22-23

Ještě jeden dojem jsem si odnesl – pořád mi něčím připomínal Masaryka. Houževnatostí, světovostí, kontakty s vládci… A nebo je to tím, že i o Masarykovi jsem si četl v knize Tomáše Němečka a že by to mohlo být podobným stylem vyprávění? Těžko říct, ale s další knihou ze série se to jistě dozvím. Jan Hus, Karel IV, Božena Němcová a Marie Terezie pořád ještě čekají v zásobníku.

Odkazy:

nakladatelství Mladá fronta, Praha 2020, ISBN 978-80-204-5645-8, cena 229 Kč

12345
1597519620000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online