Wuwejův zápisník

Johannes Amos Comenius: Orbis Sensualium Pictus

07.12.2012 01:19, Wu | knihy | čeština | školství | komentáře -

obálka knihy Johannes Amos Comenius: Orbis Sensualium PictusNové vydání Světa v obrazech bylo ohlášeno s velkou pompou a tak jsem se těšil, že si vedle reprodukce nejstaršího českého tisku pořídím i výtisk poslední, v pevné vazbě a s reliéfní ražbou. Výsledek úplně nenaplnil mé očekávání, ale mohla za to má nepozornost - nabyl jsem dojmu, že sice budou použité ilustrace z historických vydání, ale budou to ilustrace pozdější, třeba barevné a hlavně didakticky použitelné, srozumitelné a přehledné. Napovídal by tomu i fakt, že kniha je výběr:

Vynecháním některých textů k věcným skutečnostem dnes již zcela překonaným je sice částečně omezena výpovědní hodnota vydání o době minulé, o stavu jejího poznání, soustředění na texty vázané k lidské činnosti je však šťastné, neboť výbor tak získává na čtivosti i pro dnešního čtenáře.“ (Doc. PhDr. Eva Hájková, CSc, zdroj)

Ve skutečnosti kniha obsahuje reprodukce z nejstarších vydání - prvního českého z Levoče (1685), norimberského (1658) a vratislavského (1667). Jak můžete vidět, nesou znaky své doby:

Orbis Pictus - str. 80-81

Zaujalo mě stranové převrácení mezi levočským a norimberským - nezkušenost rytce nebo záměr?

Co se týče textu, ten je latinský a přeložený do současné češtiny, němčiny, angličtiny a ruštiny - a to je opět matoucí. Jsou-li vybrané kapitoly, které mají platnosti i dnes a ty překonané jsou vynechané; je-li historická pouze latina a překlady jsou modernizované, zkrátka je-li modernizované všechno, pak je ponechání nejpůvodnějších ilustrací chyba. Pro výuku či sebevzdělávání chybí moderní ilustrace. A pro historické bádání zase chybí historické překlady a kompletní obsah.

Minule jsem četl českou verzi a učil se přitom bratrský pravopis. Tentokrát jsem si to dal v latině, s dopomocí českého překladu. Překvapilo mě, jak moc latinských slov mi znělo povědomě, kolik jich přejala angličtina, kolik jiné jazyky, kolik jich náleží k všeobecnému povědomí. A samozřejmě jsem opět obdivoval Komenského didaktický přístup, to, jak svět kolem nás kategorizuje, popisuje a čtenáři umožňuje budovat slovní zásobu.

nakladatelství Machart, Praha 2012, ISBN 978-80-87517-39-0, cena 399 Kč

12345
1354839540000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online