Wuwejův zápisník

Kam z Pardubic po apokalypse

10.12.2012 00:01, Wu | praktické | odkazy | komentáře -

Jak už jsem párkrát zmínil, totální postapokalypsa je málo pravděpodobná, mnohem spíše nás čeká ztráta luxusu a jistot, ekonomický kolaps ve spojení se zhoršením klimatických podmínek. Opusťme ale na chvíli realismus a podívejme se, kam by bylo rozumné se - z Pardubic - vypravit po konci světa.

Podotýkám, že tento článek není hardcore postapo, není a nemá být úplný. Nepostihuje například vybavení potravinami, ozbrojení ani vhodná útočiště pro dlouhodobé přežívání. Pouze jsem shrnul a okomentoval odkazy na běžně dostupné informace, na novinové články.

Pardubický zámek

Úplně nejdřív by asi bylo vhodné zajít na zámek, do zámeckých valů, kde je dodnes kryt - velitelské stanoviště civilní obrany z padesátých let. Není sice protiletecký, přímý zásah leteckou pumou by zřejmě nevydržel, stejně jako nebyl stavěn na ochranu před chemickými zbraněmi, ale filtrovat radiokativní spad a chránit před běžným nebezpečím by nejspíš dokázal dodnes. A tak není vyloučeno, že by se na tomto místě mohl objevit i někdo z přeživších. Měl by zde celoročně stabilní teplotu 10-15 stupů, vlastní studnu, dokonce stále funkční generátor elektřiny.

Kryt dnes slouží jako depozitář archeologického materiálu pro Východočeské muzeum, které také po nepoužívaných prostorech provádí (každou sobotu). Odkazy: muzeum, fotogalerie, reportáž.

Skuteč

Velmi užitečné místo by byla Skuteč, je zde totiž jeden z 12 logistických skladů záchranného materiálu hasičů. Podle článku v Pardubickém deníku obsahuje prakticky vše, co je nutné pro nouzové přežití. Od spacích pytlů, přes kompletní vybavení stanového městečka včetně elektřiny, kuchyně nebo vyřešených odpadů. Teplé oblečení, nářadí, plynové masky, topidla, také vysoušeče, dekontaminační prostředky, ochranné pomůcky.

Těchonín

Pokud by šlo o kolaps způsobený biologickou hrozbou, světovou pandemií smrtelné nemoci, mohli bychom se, podobně jako to zkusili hrdinové Kingova Svědectví, vypravit za specialisty. V našem případě do armádního Centra biologické ochrany v Těchoníně. Jeho cílem je izolovat a léčit lidi nakažené vysoce infekčními a nebezpečnými nemocemi a také poskytovat karanténu vojákům, vracejícím se z rizikových oblastí.

Tedy pokud ho bezhlavé šetření předtím nezruší. Doufám že ne, protože zrovna na biologické hrozby bychom v globalizovaném světě s rizikem světových pandemií měli být připraveni. Samozřejmě by výsledek dost možná byl stejně jako ve zmiňované knize nevalný, protože tato zařízení jsou připravená chránit se biologické hrozbě zevnitř, ne zvenčí, ale rozhodně by u specialistů byly šance na přežití či léčbu větší.

Zdroje: článek na iDnes, letecká mapa.

(Chtěl jsem článek ještě nechat trochu odležet a případně doplnit, ale když se nám blíží ten 21.12.2012...)

12345
1355094060000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online