Wuwejův zápisník

Magdalena Vožická: Jak přežít konec civilizace aneb Cesta k soběstačnosti

19.03.2021 19:41, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Jak přežít konec civilizace aneb Cesta k soběstačnostiNa konci roku 2020, vcelku příhodně (vzhledem ke konci světa takového, jaký jsme znali), vyšlo druhé, rozšířené vydání příručky přežití podle Magdaleny Vožické.

Předchozí vydání mám pochopitelně ve svém venkovském sídle, takže jsem při čtení nemohl porovnávat obsah a hledat rozdíly. Postřehl jsem aktualizaci v příběhu o Jindřichovi (nedávná pandemie) a také stavba pece na keramiku mi připadala nová.

Doplnila jsem to chybějící téma, které je o hrnčířství a stavebnictví, do ostatních kapitol jsem dopsala, na co jsem v prvním vydání zapomněla, a trošku jsem rozšířila část s recepty. (Str. 5)

A i napotřetí jsem si čtení užíval. Protože o knize platí vše z minulé recenze, přečtěte si nejdřív ji.

Máte? Teď se budeme soustředit na specifika druhého vydání, která jsou převážně formálního rázu.

Udělat měkké, papírové desky byla špatná volba. Tohle je příručka, kterou je třeba používat a musí něco vydržet. Měla by mít tvrdé desky s odolným povrchem.

Také by tam mohlo být (ještě) více nákresů, ne všechno jsem si uměl představit.

Proložení fotografiemi Karla Cudlína je originální nápad a ačkoliv to jsou situace odjinud a z jiné doby (od devadesátých let, z Ukrajiny), k ilustrování se výborně hodí. Bezútěšnost prázdných obchodů, domácí chléb, tahání dřeva, svícení bez elektřiny, to vše by k časům vynucené soběstačnosti patřilo.

Trochu mi vadilo vizuální nerozlišení textu knihy a textu vloženého příběhu. Sice se to dá dobře poznat (jméno Jindřich se objeví pokaždé v prvních větách), ale ocenil bych jiné písmo, barvu, kurzívu…

A pak se mi nezdá exkluzivní distribuce jediným e-shopem. Jako (velko)konzumenta knih mě vysloveně otravuje, když si vedle balíku knih musím jedinou objednávat jinde. Další balík, další poštovné, další vyhazované obaly… Vynechání maloobchodní distribuční sítě chápu, ale proč ani velké e-shopy?

Jak ale můžete vidět, jsou to drobnosti a kniha rozhodně stojí za to, abyste ji doma měli. Jeden nikdy neví, že?

Odkazy:

VOŽICKÁ, Magdalena. Jak přežít konec civilizace aneb Cesta k soběstačnosti. Praha: Walden Press, 2020. ISBN 978-80-908015-0-9.

12345
1616179260000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online