Wuwejův zápisník

Rich Johnson: Průvodce přežití - Katastrofy

06.07.2020 14:13, Wu | knihy | komentáře -

obálka Průvodce přežití – KatastrofyNa první pohled vypadá kniha báječně – lehká, stručná, opatřená spoustou nákresů a fotek, a přitom obsahuje více než 100 rad a tipů. Už na ten druhý se ale začnou objevovat nevýhody.

Volba témat asi odpovídá zaměření; pro oko obyvatele kotlinky ve střední Evropě je ale výčet katastrof trochu mimo. Jaká je pravděpodobnost, že tu budu čelit tornádu, hurikánu, obřímu požár, výbuchu sopky a spadu popílku, písečné či sněhové bouři, zemětřesení nebo tsunami? Použitelná a praktická je tak zhruba polovina knihy (první pomoc, povodně, popáleniny, blesk, lavina, vlak).

Ale budiž, je to kniha magazínu Outdoor Life a katastrofy jsou to celosvětové.

Průvodce přežití - Katastrofy, str. 66-69

Horší je, že rady a doporučení téměř nevysvětluje.

  • U hráze z pytlů s pískem (téma 026) by mě zajímalo, jestli neprosakuje. Nebo snad musí být pytle igelitové?
  • U drátů elektrického vedení spadlých na auto (028) píšou, že se máme odšourat tak, aby se nohy dotýkaly sebe i půdy. O krokovém napětí se ale nezmíní.
  • U lavin (063) se píše, že se nemá poskakovat po sněhu který zní dutě (to asi dojde každému, že nad dutinou může ujet) nebo který má podobu velkých zářivých krystalů (to už ale můžu jen hádat, že nejsou soudržné). Ani u jednoho to ale kniha neuvádí.
  • U havárie chemické továrny (093) si máme místo zkusit zakrýt palcem natažené ruky a když se to nepovede, jsme příliš blízko. Fajn. Ale co to znamená? Nějaké úhlové stupně? Co se v tom skrývá za pravidlo?
  • Jídlo při výpadku proudu (101) – nikdy přímo v bytě nic negrilujte ani nevařte na otevřeném ohni. Ok, chápu. A proč? Oxid uhelnatý? Nedostatek kyslíku? Dráždivý kouř? Propálení podlahy?

Dost často jsou mezi užitečnými radami věci, které nejspíš platí jen někdy:

Nejnebezpečnější místa při požáru v divočině se nacházejí nahoře na svazích nebo ve směru vanoucího od plamenů. Pokud vítr fouká směrem k ohni, běžte proti větru. Je-li však mezi vámi a směrem větru ohňová stěna, musíte co nejrychleji zmizet, protože oheň se šíří velmi rychle.
Budete-li vyzváni k evakuaci, poslechněte.
Budete-li však překvapeni požárem zvenčí v kamenném domě, zůstaňte uvnitř, kde vás kamenné zdi ochrání. Přesuňte se vnitřní místnosti, dále od vnějších stěn. Zavřete dveře, abyste přerušili proudění vzduchu, které pomáhá ohni v šíření. (… )

(043 Jak přežít požár)

A co dřevěná střecha? To nevadí? Nebo se předpokládá, že dům je třípatrový a uprostřed padesátimetrové mýtiny?

Jsou tam ale i divnější věci. Návod na zastavení lokomotivy bez obrázku (Zatáhněte za rukojeť ovládání rychlosti, abyste ji snížili, poté najděte páku elektrodynamické brzdy a aktivujte ji nastavením na ‚setup‘ – tím bude pohon deaktivován. Počkejte pět sekund a zdvihněte páku elekrodynamické brzdy do nejvyšší polohy. Nakonec zdvihněte páku pneumatické brzdy na 100 procent.) – to jako vážně? Elektrodynamickou i pneumatickou brzdu určitě uvidím na první pohled. Kolik by stál obrázek řídící kabiny a zakroužkovat na něm jak asi taková brzda vypadá a kde bývá? Rada 104 nabijte si mobilní telefon pomocí baterky mě taky dost udivila. Obnažit drátky a strkat je do nabíjecí zdířky mobilu? Co napětí, proud, co USB konektor?

Závěrečnou kapitolu Odmítnutí odpovědnosti pak docela chápu.

Kniha je asi lepší než nic, ale pokud si můžete vybrat, určitě budou existovat mnohem užitečnější příručky.

Odkazy:

nakladatelství Svojtka & Co., Praha 2013, ISBN 978-80-256-1023-7, cena 99 Kč (Levné knihy)

12345
1594037580000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online