Wuwejův zápisník

Papírové brikety

26.09.2020 00:08, Wu | praktické | komentáře -

Že by se z papírového odpadu daly lisovat brikety jsem zaznamenal tuším v nějaké prepperské příručce, ale odhodlat se k vlastnímu experimentu mi nějakou dobu trvalo. Naštěstí to není drahé; nejjednodušší lis pořídíte za pár stovek a pak už potřebujete „jen“ čas a vlastní energii.

Rozložený lis vypadá takto:

Papírové brikety - lis

Pěnové návleky z mirelonové trubky je má inovace (bez nich budete mít na dlaních pohmožděniny). Vaničkovité síto patří dospod, zbývající díl je horní část lisu – tím se pak hmota přimačkává:

Papírové brikety - lis

Velmi doporučuji lisovat v lavoru, protože odpadní vodu si nechcete lít pod nohy (a navíc se dá znovu použít do papírové hmoty, přece jen obsahuje vylouhovaná pojiva).

Papírové brikety - lis

Co se týče papírové hmoty, návody vesměs doporučují papír natrhat. To je ovšem pěkná dřina, takže jsem využil skartovačku.

Papírové brikety - materiál

Papír se doporučuje novinový, dobře se rozpouští, dobře se lepí. Naopak nedoporučuje se papír lesklý, obsahuje totiž kaolín a podobná minerální leštidla, která způsobují jemný, mazlavý a zalepující popel, který se prý nehodí ani do kompostu. Toho bych se tolik nebál, opatrný bych byl spíš s barevným papírem a topením v kamnech (kvůli dehtování).

Směs je třeba zalít vodou a s občasným promícháním nechat odležet.

Papírové brikety - směs

Po několika dnech (záleží na papíru, novinovému bude stačit den, kancelářskému bych dal minimálně dva, raději tři) je směr hustá a lepkavá a může se začít s lisováním.

Papírové brikety - směs

Lis se naplní po okraj papírovou hmotou (vlastně je lepší směs lehce „předlisovat“ a pak ještě doplnit). Zkoušel jsem dávat po vrstvách i po „sloupcích“. Sloupce se lépe plní, ale briketa se pak podle jejich vrstev rozlamuje, takže doporučení je jednoznačné – vrstvy.

Papírové brikety - lis

A pak už se jenom páky překlopí a důkladně stisknou. Jen to nepřežeňte (jako já), abyste si lis prvním použitím nezohýbali.

Papírové brikety - lis

Z lisu crčí voda a uvnitř vzniká budoucí briketa. Mačkání je třeba opakovat, síla kterou vyvinete není úplně dostatečná, představoval bych si silnější tlak – ale to by pak ten lis nestál pár stovek, že. Horní díl se vyjme, spodní sítko se jako vanička vytáhne i s briketou a máte před sebou první výrobek:

Papírové brikety - briketa

Vyklopit:

Papírové brikety - briketa

Nechat několik týdnů schnout:

Papírové brikety - prosychání

A brikety jsou na světě:

Papírové brikety - výsledek

Teď ještě jak hoří… No, po pravdě, nic moc. Asi by – jako všechny brikety – potřebovaly tah, takže by se měly pálit v kamnech, jenže toho se mi tak úplně nechtělo (popel, dehtování). Zkoušel jsem je proto v ohništi, kde spíš jen tak pomalu doutnají. Nakonec je mám jen na „přikrmování“ venkovního ohně. A dobře poslouží také při rozdělávání, stačí je trochu rozdrobit a máte papír na podpal.

12345
1601071680000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online