Wuwejův zápisník

Josef Dvořák: Člověk mezi životem a smrtí

28.01.2013 00:07, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Josef Dvořák: Člověk mezi životem a smrtíVelmi zajímavá publikace, která mapuje hranice člověka, hranice fyzické i psychické. Většinou se i takto střídají kapitoly - po kapitole věnované přežitým pádům z výšky (z okna, z letadla, při seskoku s padákem) následují pády společenské a s tím související psychické dopady, deprese apod. Po přetížení při dopravních nehodách pokračuje kapitola o přetížení ve složitém světě, tedy stres, chronická únava a související témata.

Kniha překypuje fakty a a popisy skutečných případů a každou část uzavírá několika stručnými doporučeními, například u zmíněných pádů:

Člověk nemůže ani pevností těla, ani svou silou, ani reakcemi zabránit zranění či smrti při pádu. (Snad u dětí hraje svou roli větší elasticita jejich tkání). Má jedinou možnost: ovlivnit svým chováním rychlost pádu. Padat se sníženým svalovým napětím, naplocho, s roztaženýma rukama i nohama, vlát vzduchem - brzdit, jak se dá. Praxe ukazuje, že to má smysl. Dopad - pokusit se pád řídit, spíše doskočit na nohy, ale pružně, ne toporně, chránit hlavu, kutálet se, prodloužit brzdnou dráhu.“ (Str. 16)

Rozsah je opravdu velký, od pádů, přetížení, hladovění těla a vlivu na psychiku, přes klimatické faktory, záření, orientaci v prostoru i v psychice, inteligenci, zvládání emocí, až po spiritismus, zážitky blízké smrti nebo - předpokládáné - evoluční trendy.

Tvrdí se, že elektromontéři jsou odolnější proti působení elektřiny.
Je to pravda. Intenzita elektrického proudu, který při doteku nabitých částí prochází tělem, je závislá na kožním odporu. Ten kolísá od 5000 do 50 000 ohmů; podmíněn je průsvitem podkožních žilních pletení a povrchovou vlhkostí kůže. Obojí může být u elektromontérů při práci sníženo a tak je u nich dokonce vypracován podmíněný reflex, který je chrání před úrazem elektřinou.
“ (Str. 138)

Poranění elektrickým proudem nevedou jen k místním popáleninám. Tkáň bývá mechanicky poškozena, dojde i k utržení části organismu tlakem páry, která vznikne při ohřevu tkání procházejícím elektrickým proudem.“ (Str. 139)

Zajímavé na knize je přelévání témat v rámci kapitoly, je to jako - fakty podložené - rozjímání. Například na stránkách 188-189 se plynule projde takovýto řetěz asociací: úniky od světa, znepokojivý nárůst sebevražd, nárůst narkomanie, úniky v historii a náboženství, vnitřní koncentrace, meditace, jógová cvičení, drogy, sekty, manipulace. Je to rychlé a přesto to nepůsobí mělce, už po několika stránkách jsem nabyl dojmu, že autor je pokročilého věku - textem se line moudrost a zkušenost, úvahy jsou nadčasové. I zmíněná fakta to potvrzují - když (volně cit.) „po válce dostávali k experimentům odchycené potkany“, muselo mu době vydání knihy být kolem sedmdesáti let. Také jsem uvažoval, co je autor zač - nepochybně lékař, ale specialista na extrémní podmínky, zmínil např. práci v komisi pro vyšetřování leteckých neštěstí nebo vyšetření osob vystavených nedostatku kyslíku až ke ztrátě vědomí...

Zkusil jsem tedy internet - a na Databázi knih jsem našel autorův medailonek. Nutno říct, že působivý; narodil se v roce 1922, studuje otázky přežití v kosmu, je specialista na medicínu katastrof a kde všude pracoval se podívejte sami.

Ještě zajímavost - měl jsem pocit, že mám v zásobníku ještě jednu nepřečtenou knihu od téhož autora, „Člověk za hranicemi svých sil“, ale když jsem ji vytáhl, překvapeně jsem zjistil, že ji napsal jakýsi J. J. Duffack, tedy zřejmě cizinec. A teď jsem opět překvapeně zjistil, že J. J. Duffack je pseudonym Josefa Dvořáka.

nakladatelstí SPEKTRUM, Praha 1990, ISBN 80-7107-010-6, cena 29 Kč (v obchodě stylu Levné knihy někdy kolem roku 1998)

12345
1359328020000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online