Wuwejův zápisník

Autoterapie kreslením aneb Jak to asi funguje?

25.01.2013 01:02, Wu | tvorba | duše | komentáře -

Mé kresby jsou intuitivní, bez záměru, v naprosté většině případů se nesnažím o žádný cílený motiv, jen vyberu barvu, vezmu pastelku do ruky, hrot přiložím k papíru a začnu kreslit. Dokonce dost často začínám stejným tvarem a na stejném místě. Když už ale vznikající obrázek vidím, přesně vím, kde něco schází, a přibližně tuším, co - křivka, ostrá hrana a podobně. A tak to pokračuje, dokud není hotový.

Klasická automatická kresba to není, autoterapie určitě ano. Po dokončení obrázku se cítím jinak než na začátku, klidněji - to je ale obecně učinek jakékoliv soustředěné činnosti, která člověka těší, v podstatě jde o meditaci. Myslím si ale, že účinek má i výsledek, i kresba - jako každý umělecký artefakt v sobě promítá duševní naladění autora. Delší dobu ale přemýšlím o tom, jak. Kreslím si kompenzační pomůcku, nebo spíše lapač emocí? Pro mě je výsledek stejný v obou případech, ale pro konzumenta by mohl být radikálně odlišný.

Kompenzační pomůcka

Mohlo by to fungovat tak, že intuitivně tvořím křivky a tvary, jejichž vnímání působí přesně proti emocím, jež pociťuji. Ne že by snad ježatá ostnatá nenávist vedla přímo k nějakému konkrétnímu harmonickému oblouku, spíše by šlo o zakreslování a dolaďování obrazce, který vyvolává opačné pocity.

Nezávislý divák by, za předpokladu, že vnímání funguje u většiny lidí podobně, pociťoval takový obrázek jako pozitivní, harmonizující a příjemný na pohled.

Anděl

Lapač emocí

Nebo by to mohlo fungovat naopak, s využitím toho, že vyjádření emoce jí bere sílu. Stejně jako se nějakého problému, který vám leží v hlavě a který obracíte a promýšlíte pořád dokola, dokážete zbavit jeho vypsáním do deníku, úkolníčku nebo plánu řešení. Kresba by zachycovala vizuální vyjádření pocitů.

Případný konzument by pak takový obrázek vnímal jako rozčilující a provokující.

Démon

Dlouho jsem byl přesvědčený, že se jedná o kompenzační pomůcku - ale po nakreslení Démona si už tak jistý nejsem. A pokud to bude kompromis a směs obou, nabízejí se jiné otázky - co ovlivňuje volbu té které metody či jejich poměr?

Samozřejmě jsem zahlédl pojem arteterapie, ale nepovedlo se mi najít žádné teoretické pojednání o tom, proč a jak funguje a jestli to nějak souvisí s obsahem článku. Stručné shrnutí psychologických východisek a také druhů arteterapie je k přečtení např. v diplomové práci Jany Meškové (doc)

12345
1359072120000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online