Wuwejův zápisník

Vlaštovka obecná hladová

08.07.2020 23:10, Wu | příroda | komentáře -

Onehdy nám na anténě přistála čtveřice mladých vlaštovek.

Vlaštovky na anténě

A protože byly evidentně unavené, měl jsem příležitost pořádně si je nafotit.

Vlaštovka - detail

Vlaštovka - detail

Kromě únavy měly také hlad a jakmile se přiblížil starostlivý rodič, otevřelo se několik bezedných zobáčků:

Vlaštovka - hlad

Vlaštovka - hlad detail

Pak to konečně přišlo – přílet:

Vlaštovčí rodič - přílet

Zastavení ve vzduchu a předávka proviantu:

Vlaštovčí rodič - předávka

A odlet na další lov:

Vlaštovčí rodič - odlet

Teprve teď si člověk uvědomí, jaký letecký akrobat to je. Podle Wikipedie:

Vlaštovky se živí létajícím hmyzem, který chytají v letu nebo sbírají z vodní hladiny. Takto za letu dokonce i pijí. V době dlouhotrvajících dešťů trpí hlady, protože hmyz nelétá a ony si jinak než v letu potravu obstarat neumějí.

Mimochodem to krmení – do zobáku jim strčí skoro celou hlavu:

Vlaštovka krmení - detail

Ještě pár zajímavostí z Wikipedie:

Hnízdí v květnu až srpnu, dvakrát až třikrát ročně. Stavba hnízda vlaštovkám trvá 2 týdny. Hnízdo je miskovité z hliněných, slinami slepených hrudek, nahoře otevřené, vystlané stébly a peřím.

Samice snáší 3–7 bílých, červenohnědě skvrnitých vajec, na kterých sedí sama po dobu 14–17 dní. Při jednom příletu rodič nabídne potravu jednomu mláděti. Mláďata opouštějí hnízdo po 19–23 dnech, ale ještě dalších 14–16 dní je oba rodiče krmí. První týden se ještě na noc vracejí do hnízda, ale potom jsou již matkou, která se chystá k dalšímu zahnízdění, odháněna.

Takže ta anténní mláďata byla stará mezi 30 a 40 dny (už vylétla, ale ještě jsou krmená.)

12345
1594242600000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online