Wuwejův zápisník

František Kalenda: Zpověď posledního mnicha

17.09.2024 22:51, Wu | knihy | komentáře -

obálka Zpověď posledního mnichaŽivot v klášteře v portugalských horách je těžký; zima je dlouhá, vesničané tvrdí a kraj chudý. Knihovník Berenger, který zároveň musí zaskakovat za ochrnutého bratra léčitele a chodí sbírat bylinky po celém okolí, o tom ví svoje. Alespoň že už jsou cítit náznaky blížícího se jara a tak se mu jde se zprávou od převora pro správce bízkého hradu Castro Laboreiro veseleji. Ovšem jen do chvíle, než mu vesničan řekne zprávu o vraždě poustevníka Jakuba. Tím začínají události, při nichž se vynořuje tajemná a tajená minulost mnoha mnichů včetně Berengera, vražd přibývá a a vše vyvrcholí až apokalypticky.


Historická detektivka, zasazená do kláštera v horách ve čtrnáctém století, vypadala jako pěkná variace na vyhlášené Jméno růže Umberta Eca. To jsem ale netušil, že je inspirovaná tak moc – knihovník a knihy, jméno Berenger, inkvizitor, benediktýni, františkáni a jejich boj o uznání, postupné vraždy… Když už jsem u negativ, ještě jsem postřehl nějaké věcné chyby – na krku určitě nezela „jizva“, ale „rána“ (Str. 119) a zrezivělý zvon se mi také nezdá, že by předchozí klášter měl zvon ze železa a ne ze zvonoviny? A elegantní zakončení, kdy sepsaná kronika bratra Františka je spláchnutá povodní, a tedy vše je marnost, naráží na skutečnost, že my tu kroniku právě čteme.

(Mimochodem kniha je koncipovaná pohledem vypravěče jako třetí osoby s omezeným náhledem, viz Jak číst romány jako profesor – sleduje Berengera zvenčí, popisuje co dělá, ale i co si myslí.)

Naopak co mě potěšilo byl seznam postav s komentářem, slovníček a mapka hned v úvodu – jednak jsem je díky tomu nenašel až po dočtení celé knihy a mohl se k nim vracet v průběhu čtení, jednak byly užitečné. Výborně byla vykreslená nehostinnost hor, chudoba vesničanů, zmítání se v politice a náboženství a také psychologie hlavní postavy (což se o ostatních moc říct nedá).

Jednoduchý styl přispívá k čtivosti, zápletka nebyla úplně předvídatelná. Ve výsledku vlastně docela pěkná, lehká historická detektivka (ale se Jménem růže nesrovávat).

Odkazy:

KALENDA, František. Zpověď posledního mnicha. Praha: Bourdon, 2023. ISBN 978-80-7611-080-9.

12345
1726606260000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online