Wuwejův zápisník

Ingrid Tůmová: Síla archetypů ženské duše

17.12.2021 19:16, Wu | knihy | výběr z knih | duše | komentáře -

obálka knihy Síla archetypů ženské dušeKniha nebuduje systém archetypů a jejich protikladů, nesnaží se vykonstruovat polarity a fungování duše (jako Mary D. Molton a Lucy A. Sikes v Matka, Hetéra, Amazonka, Médium). Místo toho prochází jeden archetyp za druhým, stručně je popisuje, zmíní jejich projevy a tipy jak s nimi pracovat.

Kniha vám nastíní, že každá vyobrazená podoba ženské duše je pro nás v něčem výjimečná a nepostradatelná. I ty archetypy, které se mohou na první pohled manifestovat čistě negativně, jsou pro osobní rozvoj velice přínosné — i kdyby „jen” tím, že na sebe upozorňují a poskytují nám tak možnost vrhnout světlo na temné složky duše. Poukazují tak na to, že teprve spojením a především přijetím veškerých našich stránek se stáváme celistvou a silnou ženou. Ženou, která mění svět.

Obrazy archetypů vám pomohou neignorovat mnoho ze svých vnitřních ženských stránek. Naleznete zde základní podoby ženství, které jen čekají na to, až je do sebe pojmete a vědomějim vdechnete život. Obrazy jsou pomocníky na cestě rozpomínání se, se záměrem být uvědomělou a oduševnělou ženou, která se nebojí svého Stínu a raduje se ze své nespoutané povahy. Mohou se stát vašimi každodenními rádci. Mohou vás dovést až do niterného extatického tance kolem ohně. (Str. 47)

Je jich hodně – ale s každým dalším si znovu a znovu uvědomujete a potvrzujete, že i tento obraz do (ženské) duše patří. Jsou to: Děvčátko, Princezna, Víla, Učednice, Oběť, Bojovnice, Kněžka, Poutnice, Umělkyně, Matka, Kurtizána, Bláznivá žena, Divoženka, Strážkyně ohně, Učitelka, Královna, Furie, Vdova, Léčitelka, Ježibaba, Smrt, Bohyně.

A každý archetyp je ilustrovaný uměleckými fotografiemi:

Jak vnímat architekturu, str. 66-67

Ze všech archetypů mě nejvíc zaujala Ježibaba. Co to znamená pro mou animu si netroufám vyvozovat, každopádně tenhle přístup k tradičně pohádkově negativní postavě je působivý.

Ježibaba může být pro svět, kde vládne ego, znepokojující. Je tak klidná. Neúčastní se společenských akcí, klevet, je tak spokojená sama se sebou, tak zralá. Nepotřebuje si nic dokazovat, nepotřebuje ničeho dosáhnout, šplhat po společenském žebříčku. Jen chce mít svůj klid. Nemá ambice měnit svět, budovat od základů svůj život, nemá žádná očekávání. Dávno pustila vše, co by jí ubíralo energii. Spočívá vyrovnaně tam, kde je jí dobře, kde cítí, že má být, kde ví, že má smysl být. Ježibaba nepřekračuje limity, za svůj život si je posunula velice daleko. Nemusí žít na hraně, aby věděla, že žije a že je pro svět potřebná. Protože ona je vpravdě nepostradatelnou součástí lidského společenství.

Ježibaba čistí. Pročišťuje, dočišťuje, uzavírá. Dělá špinavou práci, které se ostatní bojí a vyhýbají. Vykonává svou službu, tu jedinou, v níž vidí účel. Ví, že někdo to udělat musí – Ježibaba jde a čistí. Vztahy, tělo, nedořešenou minulost, energii… Za soumraku života je to pro ni ta nejsmysluplnější činnost. Bez Ježibaby bychom umíraly zaživa pod nánosy energií tlaků, zranění, starého a nepotřebného harampádí duše i fyzického domova. (Str. 202)

Možná je to tím rozporem?

(Samozřejmě na mě působily i jiné, Strážkyně ohně nebo třeba Bohyně, ale u nich to nebylo takové překvapení.)

Každopádně kniha je krystalicky čistá. Pár stránek textu a obrazy. A jejich vliv na duši.

Odkazy:

TŮMOVÁ, Ingrid. Síla archetypů ženské duše. Praha: Modrá brána, 2020. ISBN 978-80-907515-9-0.

12345
1639764960000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online