Wuwejův zápisník

Marek Herman: To tajemství je pevný pár

28.02.2024 18:56, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy To tajemství je pevný párPřed lety si získal Marek Herman čtenáře přednáškami z pedagogiky a psychologie Najděte si svého marťana. Už tehdy byl vidět jeho nadhled. Pár dalších knih jsem vynechal, ale knihou s celým názvem To tajemství je pevný pár … když žena je královna a muž je král jsem musel zalistovat. A jak je patrné, tím to neskončilo, zaujala na první pohled.

Je to soubor fejetonů, které obvykle začínají vyprávěním ze života – vzpomínky na dětství a chování maminky nebo tatínka, situace z terapií nebo ze školení, zaslechnuté věty v okolí – a pak v něm nenásilně rozpoznají a demonstrují poučení. Nejčastěji pro vztahy mezi mužem a ženou nebo pro výchovu dětí, někdy o tom, jak si vzory z dětství přenášíme a replikujeme, a občas je to čistá zábava – jako v „a co vlastně je to 'POROCE'?“. Tam se autor svěřil, jak nemohl jako dítě ani za boha přijít na význam slova poroce v písničce „Poroce Vánoce Vánoce přicházejí“. A jaké to bylo později prozření.

Text se na Facebooku setkal s bouřlivou odezvou a řada komentářů je v knize přetištěná. Spousta je úsměvných, „okýbača“ nebo „lemrouch“ je tradovaná klasika, že elektrika ze které vypadl čert není zásuvka, ale tramvaj, to jsem už také zjistil, ale i tak jsem zíral: v „kopyto jelito platí to“ to není zabijačková pochoutka, ale „je-li to“! Člověk se pořád učí.

Jako literární forma musí být fejeton trochu vyhrocený, výrazný, aby měl zřetelnou pointu nebo vyznění.

Minulý týden jsem v Modřanech na konci celodenního semináře vlastně jen tak mimochodem prohodil větu, že partnerství je přece důležitější než rodičovství. Venku za okny už byla tma, v místnosti příjemná unavená pohoda. Ale ta věta najednou zapůsobila jako odjištěný granát. Mámy se naježily. Jak to jako myslím?! V rodině jsou přece nejdůležitější děti, ne?! Kvůli tomu přece rodinu zakládáme, ne?! Děti jsou přece smyslem našeho života, ne?!

a kdo vám nakukal
tyhlety pitomosti?

Na první místě je v rodině vždycky pevný pár.

Muž a žena. Protože jenom v tomhle pevném spojení se dokážou o svoji rodinu postarat. Kristapána!

Na první místě přece nikdy nemůže být táta s dcerou! Nebo matka se synem. Jak by to asi fungovalo? Jakože táta s dcerou se postará o naši rodinu? Slyšíte ten protimluv?

Slyšíte, jaká je to nebetyčná blbost? (Str. 141)

Ale přestože jsou ta tvrzení často silná, nejsou taková, že bych s nimi chtěl polemizovat. Ani s tím, že malé děti potřebují být s mámou, za které to Marek Herman v médiích schytal mnohokrát. Asi jsem taky zpátečník 🤷‍♂️️. Každopádně knihu můžu doporučit, ať už kvůli v životě ukotvenému vyprávění, nebo kvůli názorům, proti kterým se můžete vymezit – nebo s nimi souhlasit.

Odkazy:

HERMAN, Marek. To tajemství je pevný pár. Praha: apak, 2023. ISBN 978-80-908701-2-3.

12345
1709142960000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online