Wuwejův zápisník

Toy_Box: Komiksová učebnice komiksu

01.03.2024 20:23, Wu | knihy | komiksy | komentáře -

obálka knihy Komiksová učebnice komiksuPo Komiksovém náčrtníku Petra Kopla jsem měl pocit, že žádnou další knihu o pozadí tvorby komiksů nepotřebuji, že mi to jako nahlédnutí stačí. Naštěstí mě Lenčina recenze přesvědčila o opaku. Tohle je totiž opravdu výkladová učebnice, která prochází celým procesem, od úplných počátků – nápadů a inspirací – přes námět, příběh, scénář, storyboard, layout (a mnoho dalších) až po zakázku, cenu, čas a vlastní profesionalizaci.

Nebyla by to pořádná kniha o komiksu, kdyby v ní jeden nebyl obsažený. Na začátku každé kapitoly je fragment příběhu jedné lásky (k muži, nebo ke kreslení?), na kterém vzápětí autorka demostruje popisované principy. Například v kapitole Testy je v úvodu tahle dvojstránka:

Komiksová učebnice komiksu, ukázka ze str. 116

A o kousek dál si všimnete, že jako ukázka k měření doby na nakreslení jednoho panelu za použití různých technik je použité jeho první políčko.

Komiksová učebnice komiksu, ukázka ze str. 121

Mimochodem tužka a akvarel, jeden panel za 80 minut. To je síla! Ale je to také nádhera, líbí se mi ten styl.

Samozřejmě je tu také spousta praktických rad a doporučení:

JAK NA SEDMIHLAVOU SAŇ

Velmi důležité je, aby pro vás klienta reprezentoval (bez ohledu na to, o jak velkou firmu může jít) co nejmenší počet zástupců, ideálně pouze jeden člověk. Pokud máte dojem, že tomu tak není, vaší první starostí by mělo být hned na úplném začátku situaci co nejvíce zpřehlednit a zjednodušit. Vůbec totiž nechcete, aby s vámi začalo jednat něco jako sedmihlavá saň, jejíž každá hlava bude chtít něco jiného. Právě naopak: měli byste mít od začátku přehled o tom, kdo jsou lidé, kteří vám práci zadali a budou o ní rozhodovat.

Já osobně jako úplně první věc řeším: kdo si u mě práci objednal, kdo se mnou o jejím průběhu bude mluvit a kdo nakonec vysloví verdikt, že je úspěšně přijatá. Grafika, ilustrace a komiksy jsou různé druhy vizuálního umění; společné mají to, že pocit, že tomu „tak trochu rozumí", má v podstatě každý. Pokud necháte věci, aby běžely samospádem, mohou sklouznout do polohy „Včera jsem to ukazoval manželce, a vůbec se jí nelíbí ta fialová” a „Franta, co nám dělá výroční zprávu, si myslí, že… ” (Str. 222)

Učebnice je to tedy výborná. A Koplův náčrtník je potom cvičebnice, pracovní sešit. Chcete-li komiksy kreslit, potřebujete obojí.

Odkazy:

TOY_BOX. Komiksová učebnice komiksu. Praha: Paseka, 2019. ISBN 978-80-7432-927-2.

12345
1709320980000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online