Wuwejův zápisník

Angela Saini: Od přírody podřadné

05.04.2020 19:48, Wu | knihy | věda | výběr z knih | komentáře -

obálka Od přírody podřadnéJak se věda mýlila v ženách? To je podtitul a zároveň otázka, na niž kniha odpovídá. Věda se mýlila hodně a to i ve výzkumech, do nichž bychom to neřekli a o které se opírá mnoho populárních i vědeckých názorů. Myšlenkové zázemí výzkumníka do jeho bádání proniká a ovlivňuje jak ustanovení pokusu, tak jeho interpretaci, a platí to univerzálně – tedy i ve výzkumech mezipohlavních rozdílů.

(Filozoficky je to zajímavější ještě o fakt, že abychom vůbec mohli udělat pokus hledající rozdíly, už předpokládáme, že rozdíly existují, a podle toho pokus stavíme.)

Vezměme kupříkladu prokazatelné a prokázané rozdíly mezi mozky mužů a žen, interpretované jako dimorfismus (Ruben a Raquel Gurovi, Larry Cahill). Anatomické i funkční rozdíly, zaznamenané funkční magnetickou rezonancí jsou fajn, ale ten přístroj dokáže ukázat aktivní oblasti i u mrtvé ryby (str. 96). Vedle studií které rozdíly prokáží, jsou i studie, které je neprokáží, ale o těch se tolik nemluví. O tom, co ve skutečnosti znamená rozdíl v aktivitě, se dá jen spekulovat, takže i do neutrální zprávy si velmi rychle lidé (a novináři) své stereotypy promítnou. A co teprve neuroplasticita mozku. Jestliže londýnští taxikáři mají mozek změněný jako důsledek učení se plánu města, jak můžeme vědět, že rozdíly ženských a mužských mozků nevznikají až za života, na základě stimulace kulturou?

Plasticita a propojenost naznačují, že by kultura mohla biologické vlastnosti významně ovlivňovat, stejně jako když se londýnští taxikáři učí nazpaměť plán města. Například víme, že hra s určitým typem hraček urychluje u dětí biologický vývoj. „Jsme dobří v tom, k čemu nás předurčuje náš mozek, ale jak se v dané oblasti zlepšujeme, náš mozek se mění, aby nám to umožnil,“ vysvětluje Paul Matthews. Akční počítačové hry nebo stavebnice například rozvíjejí prostorovou představivost. Pokud tedy malý chlapec dostane na hraní stavebnici a nikoli panenku, pak se stereotyp o lepší prostorové představivosti u mužů reálně fyziologicky vytvoří. Společnost tak vyvolává biologické změny. (Str. 103)

Každý mozek je pak unikátní, jeho stavba a funkce jsou obrazem jeho vývoje, individuálních zkušeností, je to mix vlastností.

Kniha je rozdělená do kapitol podle hlavních oblastí výzkumů:

  • Podřadnost žen
  • Ženy jsou více nemocné, ale muži dříve umírají
  • Vrozené rozdíly
  • Chybějících pět uncí ženského mozku
  • Ženská práce
  • Vybíravá, ne cudná
  • Proč muži vládnou
  • Staré ženy, které nehodlají umřít

A jedna je zajímavější než druhá. O výzkumech, jejich tvrzeních, objevech i metodických problémech se dozvíte opravdu hodně.

Druhé nejdůležitější poselství knihy je pak právě upozornění na to, jak snadné je pokus udělat špatně, a ještě snazší je ho dezinterpretovat.
(To první nejdůležitější doufám psát nemusím.)

Odkazy:

nakladatelství Academia, Praha 2018, ISBN 978-80-200-2902-7, cena 350 Kč

12345
1586108880000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online