Wuwejův zápisník

Veronika Hurdová: Krkavčí matka?

16.01.2019 22:12, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Krkavčí matka?Pokud znáte blog Krkavčí matka, nebude pro vás obsah knihy překvapení – jde o výběr nejlepších textů, které v kostce popisují Veroničin přístup k výchově dětí. Přístup zdravého rozumu, minimalismu, přístup, kde jsou děti partnerem. První, co zaujme, je humor a, když použiju autorčino slovo z úvodu, „držkatost“. Vůbec si nebere servítky – a nebojí se zasmát, takže si ji od první stránky zamilujete.

Začíná se od začátku, tedy od zjištění těhotenství:

Tak a je to tady. Otáčíte těhotenským testem zprava doleva a hypnotizujete druhou čárku, která se jeví stále zřetelnější.
Vaše nejšťastnější období v životě právě začíná. Skáčete radostí. Mocinky moc se těšíkujete. Voláte tu úža novinu manžovi, mamince a kamarádkám. Všichni radostně hýkají nad tím, že tu za několik měsíců bude nový drobeček. Roztomilý mimísek, který se k vám bude natahovat malinkatými prstíky a vy s ním budete moct kočárkovat ve sluncem zalitém parku. Potud vše, co vám dávkují internetová diskuzní fóra, zasloužilé matky a mimískovské časopisy o tom, jak by mělo probíhat zjištění vašeho jiného stavu.
A říkáte si, jestli se někde nestala chyba. Jestli nejste divná, když vaše první slova se staženými kalhotami na záchodové míse byla ‚a sakra‘.
“ (Str. 11)

Po třech univerzálních tricích jak přežít těhotenství následuje asi nejdelší kapitola 10 triků, jak být úžasný rodič a nevypustit při tom duši. Méně hraní, méně hygieny, méně organizování… zkrátka omezit nadměrnou péči, která je zbytečná, škodlivá a zatěžující obě strany. Pochopitelně názorně a vtipně formulované, takže vás to bude opět bavit a nezbyde vám, než autorce dát za pravdu.

Krkavčí matka?, str. 42-43

Ve stejném stylu text pokračuje:

  • 5 triků, jak utišit svého vřeštícího paviána a neskončit v base nebo v Bohnicích
  • Rarášku náš, proč nespinkáš? Vyčerpávající příručka pro vyčerpané rodiče
  • Bylo nebylo doopravdy – tři modernizované pohádky převyprávěné tak, aby si z nich dítě odneslo skutečné poučení do života
  • Obrázkové básničky

Čtení je to zábavné, milé – a hlavně užitečné.
Akorát s těmi pohádkami nevím – když jsem je zkusil přečíst potomkovi, vůbec se mu nelíbily. Od pohádek očekával právě tu černobílost a tradiční charaktery, které Veronika kritizovala. Ale možná je jen výjimka.
Knihu rozhodně zkuste.

Odkazy:

nakladatelství Dcera sestry, Želešice 2017, ISBN 978-80-906559-1-1, cena 289 Kč

12345
1547673120000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online