Wuwejův zápisník

Veronika Hurdová: Moje milá smrti

30.11.2018 21:29, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Moje milá smrtiVeronice Hurdové zemřel v době, kdy čekala třetí dítě, manžel. Šok, který to přineslo, stejně jako následující potíže, si jen těžko umíme představit. Přesto po roce mohla napsat:

Rok po smrti mého milovaného manžela mi přinesl tolik krásných věcí, které jsem si nikdy nedokázala představit. Skrz svůk osobní příběh chci zprostředkovat, že smrt se dá vnímat i jinak než ztráta. Že vedle hlubokého zármutku lze zažívat i hluboké, dechberoucí štěstí.
Chci vrátit smrt zpátky do našich životů, protože věřím, že díky ní může každý z nás žít mnohem naplněnější a naplňující život plný lásky, vědomé přítomnosti a pochopení sebe samých.
“ (text na zadní straně obálky)

Kniha je sestavená z blogových příspěvků, úvah, deníkových záznamů a také fotografií. Rozdělená je do několika částí:

  • Smrt blízká – o lásce, vztahu, smrti i pohřbu, o vyrovnávání se, o tom, jak blízko se zadírá
  • Smrt živoucí – o konci života a o jeho začátku, o malém Jankovi, který se teprve chystal narodit
  • Smrt prozaická – o tom, co se stalo, jak, jak se umírá v nemocnici, co člověku pomůže – a co ne, o úvahách proč se to stalo
  • Smrt hlubiny odhalující – jak otřesná událost to je a jak s člověkem zamává
  • Smrt inspirující – jak se autorka změnila, co začala řešit a co řešit přestala, co je důležité, že problémy neexistují a spěchat není třeba
  • Smrt tajuplná – o znameních a vzkazech z nebe
  • Smrt moje milá – uzavírá celou knihu, shrnuje poznání a vnímání světa, mluví o smyslu, pokračujícím životě, o perspektivě

Je těžké popsat, jak kniha na čtenáře působí. Je krásná a bolavá, je to laskavý a dojemný průvodce.

Dává odvahu a sílu pokračovat těm, kdo někoho ztratili – a vede člověka k přemýšlení o smrti i v případě, že má štěstí a všechny blízké pohromadě. Přesně tak, jak si autorka přeje:

Chtěla bych být takovou baterkou, která umí posvítit do tmavých zákoutí lidské mysli. Ukázat myšlenky, které v hlavě třeba i máme, jen tam sedí potmě a nikterak nám nejsou nápomocné. Chtěla bych tyhle temné kouty poodhalovat a pomoct tak každému čtenáři, aby svým vlastním způsobem objevil krásu své vlastní duše, aby našel cestu k sobě samému.“ (Str. 239)

Kromě toho budete také žasnout, Veroniku obdivovat a skládat jí úctu. Je úžasná.

Jsem z hloubi duše přesvědčená o tom, že smrt do života patří. Vědomí smrti nám má ukazovat, jaký život máme žít. Smíření se smrtí nám má dodávat jistotu, že kráčíme po správné cestě. Bez smrti není život.“ (Str. 275)

Odkazy:

vydala Veronika Hurdová, 2017, ISBN 978-80-270-2318-9, cena 450 Kč

12345
1543609740000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online