Wuwejův zápisník

Peter Ballnik: Kniha pro tatínky dětí od 3 let

23.08.2013 01:00, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Peter Ballnik: Kniha pro tatínky dětí od 3 letKnihu jsem si koupil jen proto, že byla ve slevě a že ji vydala Grada, což bývá celkem dobrý indikátor kvality. Jinak by mě tento typicky odrazující název nedokázal přesvědčit. Nutno říct, že by to byla škoda, protože - ačkoliv se považuji za celkem kreativního - našel jsem v ní spoustu námětů na to, co dalšího s dítětem podniknout.

Každá takováto kniha by měla začít obecnými informacemi, úvodem do problematiky, rozebrat význam, vzory, doporučené chování, výchovu apod. Nejinak je tomu i tady, první část „Na co se otcové ptají“ odpovídá na otázky typu:

  • Co znamenají otcové pro své děti?
  • Mám dítě vychovávat jinak, než jeho matka?
  • Kolik času se mnou dítě potřebuje trávit?

Mluví o tom, jak být vzorem, že důležité jsou činy a ne slova, také jak se má proměňovat otcovství s rostoucím věkem. Na konci je k dispozici ještě test otcovské typologie, kde si může každý otestovat, jakým způsobem k výchově přistupuje, jestli je otec „strhující“, „empatický“, „přístav bezpečí“ nebo otec „kreativní“. Autor upozorňuje, že je to jen pomůcka, že každý je individuum a aby se dokázal vypořádat se všemi aspekty, měl by si přečíst charakteristiky všech typů. Což mohu potvrdit; chování rodiče je nutné přizpůsobovat situaci, někdy se dítě snažit strhnout, jindy zase uklidnit a přidržet v bezpečí.

Následuje část „Mluvit a naslouchat: Tatínek mi rozumí!“. Jak je patrné z názvu, jde o komunikaci, o přizpůsobení se dítěti při rozhovoru, jak mu dobře naslouchat, jak hovor zahájit, vést i ukončit. Probereme, o čem chtějí děti mluvit se svými tatínky, jak dítě rozesmát i utěšit.

A pak už začnou praktické oblasti, nejprve „Dobrodružství: S tatínkem nemám strach!“ o malých i velkých dobrodružstvích, expedicích, špatném počasí nebo dlouhých cestách. Následuje „Hry: Dnes odpoledne má tatínek čas“ s návody na hry, fyzické aktivity včetně praní se, ale také kreativní hry s prostorem pro fantazii. Nelze vynechat „Sport a pohyb: Tati, přihraj, góóól!“ o vhodných sportech, aktivitách i fandění. Po fyzické aktivitě pokračuje „Relaxace a společné hledání klidu“ s obzvlášť působivými příklady přetěžování dětí příliš ambiciózními rodiči. Starším dětem přibývá ještě škola a tak autor na závěr umístil část „Učení a škola: Tatínek mi to vysvětlil!“, ovšem bere ji zeširoka, nezapomíná na učení činnostmi, na společnou práci, vzbuzení zájmu o ni (výroba draka, chůdy) a učení se navzájem.

Kniha je mnohem lepší, než vypadá; návody jsou krátké a věcné, autor dostatečně kompetentní (psychoterapeut se zaměřením na děti a rodiče, autor zpráv a studií na téma pozitivní otcovství). Myslím, že ji lze doporučit.

nakladatelství Grada Publishing, Praha 2010, ISBN 978-80-247-3537-5, cena 89 Kč (Neopalladium, původně 249 Kč)

12345
1377212400000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online