Wuwejův zápisník

Jiří Franěk: Svensson - pověst o žití a úprku, 2. díl - Vánice

18.03.2010 23:57, Wu | knihy | komentáře -

stránky palmknihy.czPo pár letech na horách už je Svensson zavedený a směřování jeho hospůdky spíše k trempům a tulákům se začíná vyplácet. Dokonce i v prosinci má pár návštěvníků. A jakých - se třemi vandráky přišla i holka, z níž se Svensson může pominout.

Protože to byla holka, co může jít lesem ve starý sukni a děravým triku, bosá, trochu špinavá - a přece bude vyzařovat to Něco, vo co se marně snažej všechny ty vozlacený zpatlaný wydry, ty standardní vexlácký cuchty...

Od rána, kdy hosté vyrazili na túru, byl Svensson celý nesvůj. Navíc ten divný prosinec, žádný sníh, teplo jak na jaře. Nepříjemný pocit a nervozita se stupňovala natolik, že i pozavíral okenice a zkontroloval světlo nade dveřmi. A pak to přišlo. Jako bleskem tma, vichr a vánice. Pilaři, kterým pochopitelně autobus nepřijel, dorazili za pár hodin a teprve večer si někdo vzpomněl na tuláky. Hrůzou všichni vystřízlivěli.

Rozhostilo se ticho. Co dělat? Na nějakou hledací vycházku to moc nebylo, nahoře se nebylo čeho chytit, úplně na hovno i pro usedlíka, můžou bejt někde přece jen zašitý - a pak jde vo kejháky ne jim, ale nám. Každýmu. Jsou to tátové vod rodin, plejtvat životy jen tak, když nevíš?

Po připomínkách v diskuzi pod minulým dílem jsem si začal více všímat pózy, šablonovitosti a hodnotících soudů. Není jich sice tolik, aby mě to odradilo, ale jsou tam.

Horší je, že kromě příšerného jazyka, o němž jsem se už zmínil minule, a který je ještě vystupňovaný v napjatých situacích, přidal autor i pokusy o absurdní humor a grotesku. Když nastoupí supervybavená pátrací výprava dva dny po vánici, když vrtulníku ve vzduchu dojde benzín a spadne, není to v kontextu předchozích událostí vůbec vtipné a naprosto to nesedí. I parodie na úředničinu v závěrečné zprávě je přetažená. Experimenty zjevně jeho psaní jen škodí (protože ač se to nezdá, psát umí, dramatickou atmosféru zachytil dobře).

Rozsah dílu je poloviční proti dílu prvnímu, v podstatě jde o jednu kapitolu v separátním souboru.

vyšlo elektronicky na Palmknihy - Knihy ve Vaší dlani v roce 2001

12345
1268953020000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online