Wuwejův zápisník

Leoš Šimánek: V kanadské divočině (O životě ve srubu u jezera Clark)

24.01.2012 00:42, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Leoš Šimánek: V kanadské divočiněLeoš Šimánek se narodil v Chocni ve východních Čechách, v roce 1968 emigroval do Německa a začal se věnovat cestování. O svých dobrodružstvích napsal několik knih a protože hodně fotografuje, pořádá diashow - přednášková vyprávění spojená s promítáním fotek. Po revoluci s nimi jezdí pravidelně i do Čech, vystoupení jsou pokaždé nabitá a mají atmosféru.

V této knize - je to jedna z posledních - popisuje, jak s rodinou strávili léto v Šimánkově srubu uprostřed kanadské divočiny, 200 km od nejbližší civilizace. Dopravili se hydroplánem, s sebou vzali i nějaká zvířata, slepice, prase a psa, využili krátkého, ale o to intenzivnějšího vegetačního období k založení zahrádky a samozřejmě se věnovali rybolovu, houbaření, výletům nebo údržbě domu a jeho zařízení.

Na čtení jsem se těšil, život mimo civilizaci mě zajímá, a v tomto ohledu mě publikace nezklamala. Dozvěděl jsem se hodně, z fotek je mimo jiné vidět i vybavení a oblečení, všimněte si například pevných kotníkových bot. Je to nutnost, v takové vzdálenosti od lidí je i obyčejné podvrtnutí kotníku značně problematické.

Rozpačitý jsem byl z jazyku; málo platné, že autor žije dlouho mimo Čechy je znát, občas zaskřípe slovosled, občas trochu škrobená větná stavba a poměrně často nepatřičná slova. Vybočují z kontextu, narušují navyklé použití, text je vnitřně nesourodý. Synovi říká „junior“, prasnici „svině“, slovo „přespříliš“ se také příliš nehodí ...

Navečer přichází na řadu velice důležitá práce. Konečně uběhly tři týdny od doby, co jsme s Jakubem vařili pivo. Celou tu dobu obcházíme demižon, pozorujeme, jak se mok čistí, debatujeme, zda má správnou barvu. Přemýšlím, jestli jsem chmelového extraktu nedal moc, aby pivo nebylo přespříliš hořké, nebo zase málo, to by pak nebyl ten správný Pilsner.“ (Str. 79)

Zpětně jsem si uvědomil, že slova zaznívají i při komentování Šimánkových diashow, jenže to, co mluvenou řeč ozvláštňuje a nutí k obdivu, že si po tolik let dokázal svůj jazyk udržet, působí na papíře přesně opačně.

nakladatelství Leoše Šimánka ACTION-PRESS, Rtyně v Podkrkonoší 2011, ISBN 978-80-904191-0-0, cena 348 Kč

12345
1327362120000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online