Wuwejův zápisník

Kurt Vonnegut: Muž bez vlasti

17.10.2010 23:31, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Kurt Vonnegut: Muž bez vlastiPoslední kniha Kurta Vonneguta, kterou napsal ve svých 82 letech, není román, ale soubor krátkých úvah či fejetonů. Každý je uvozen graficky ztvárněným citátem z jiných Vonnegutových knih, často se objevuje Kolíbka. Písmo je poměrně velké, ale - přestože pravým důvodem nejspíš bylo knihu natáhnout - dobře úvodní grafiky doplňuje, ladí s nimi. Stejně jako autorův zkratkovitý, karikující styl.

To všechno by mohlo svádět k představě, že se jedná o odlehčené, humorné dílo, ale tak to samozřejmě není. Jedná se o kritiku člověka, směru, kterým se jeho vývoj ubírá, o kritiku Spojených států a o připomenutí, co je vlastně v životě důležité. Krom toho se také dozvíme, proč Kurt Vonnegut nechává své texty přepisovat raději než aby je psal a opravoval na počítači, nebo jak se stalo, že byl považován za autora sci-fi. A abychom se při čtení nezmýlili, protože v dnešní pomatené době řada věcí vypadá jako by vypadla z grotesky, vždy, když si autor dělá legraci, výslovně na to upozorní:

Průmyslové podniky by měly mít právo dělat, co chtějí: podplácet, trošku ruinovat životní prostředí, domlouvat kartelové ceny, ždímat prosťáčky zákazníky, zrušit konkurenci a když zbankrotují, vzít útokem státní pokladnu.
Správně.
To je svobodné podnikání.
A to je správné.
Chudí se museli dopustit nějaké zásadní chyby, jinak by nebyli chudí. Takže jejich děti by měly nést následky.
Správně.
Od Spojených států amerických nelze očekávat, že se budou starat o své vlastní občany.
Správně.
Postará se o ně volný trh.
Správně.
Volný trh je automaticky systém spravedlnosti.
Správně.
Dělám si srandu.
“ (Str. 91)

Citát je myslím výstižný. Další téma, které se celou knihou vine, je humanismus. Ateistický, přízemní a nemoderní, přesto však silný a důvěryhodný. Člověk může být lepší, než se zdá.

Ale odpověděl jsem jí, že vedle hudby pro mne činí život snesitelným všichni ti svatí, které jsem potkal, a ti mohou existovat kdekoliv. Svatými míním lidi, kteří se chovají slušně v nápadně neslušné společnosti.“ (Str. 112)

Knihu lze jen doporučit, čte se sama a rozhodně budete mít o čem přemýšlet. Recenze Mik Herman, BoboKing, Jerusalem Post.

nakladatelství Jota, Brno 2007, ISBN 80-7217-450-9, cena 228,- Kč

12345
1287351060000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online