Wuwejův zápisník

Alena Fialová: Satanské verše

11.07.2024 23:33, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Alena Fialová: Satanské veršeSatanské verše jsou natolik výživná kniha, že jsem ke svému googlení chtěl přidat ještě nějakou studii, která mi doplní obrázek a upozorní na to, co jsem přehlédl. Na Theses byly zmíněné dvě diplomové práce, z toho jedna pod neplatným odkazem, takže volba byla určená předem. Cíl práce definuje autorka v úvodu:

Ve své práci chci projít děj knihy. Při studiu pramenů jsem zjistila, že popisem děje se nikdo příliš nezabýval a čtenář je často obeznámen pouze s pasážemi, které jsou notoricky známé, díky náboženské kritice. Pro své studium jsem použila převážně český překlad Satanských veršů a anglický originál jsem používala pouze k porovnávání. Budu psát o Salmanu Rushdiem, o jeho původu a jeho vztahu k náboženství, historii a literatuře. Budu se věnovat kapitolám knihy, které vzbudily největší rozruch a popíšu snahy muslimů o zadostiučinění a potrestání rouhačského autora. Chci zjistit spisovatelovy záměry, zda si již při tvorbě Satanských veršů uvědomoval, že tvoří knihu tolik kontroverzní, byl-li to jeho záměr, pokus jak se více proslavit, pomocí jisté reklamy, která z ohlasu po knize vzejde, či se pokoušel nastolit debatu na téma vzniku islámu, života muslimů mimo svou původní společnost, debatu o nejistých historických důkazech o tvorbě náboženského zákona. Nebo se jen nechal unést svou fantazií, historkami svých rodičů, pohádkami, které mu byly v dětství vyprávěny a indickým folklorem. Ve své práci se budu snažit odpovědět na tyto a ještě další otázky. (Str. 8)

A myslím, že ho naplňuje. V části o Salmanu Rushdiem se dozvíme hodně o jeho rodině, vzdělání, inspiračních zdrojích. Kdo byl onen imám je celkem jasné, ale i fanatická pouť vesničanů měla svou předlohu, stejně jako úvodní letecká katastrofa.

Další inspiraci získal přímo v Londýně, kdy v přistěhovaleckých čtvrtích zuřily rasové nepokoje a hrozily požáry. Zde narazil i na bufet „Šándár“, jehož majitelé se stali předlohou pro rodinu, která schovává Saladína. Několik literárních námětů Rushdiemu poskytli i lidé, z jeho nejbližšího okolí. Manželka Clarissa, jako manželka Saladína, její babička jako Rosa Diamondová, milenka Robyn byla předlohou pro přítelkyni Džibríla Farišty Alleluiu Coneovou. Dokonce použil i něco ze svého vlastního života. (Str. 13)

Následuje podrobné převyprávění děje, které může pomoci si jednotlivé linie a symboliku ujednotit, a především rozbor kontroverzí:

  • Protesty po vydání knihy
  • Kritizované kapitoly Satanských veršů
  • Reakce muslimského světa
  • Odezva v západním světě
  • Odpadlictví a islámské právo

V závěru se objeví i odpověď na otázku po motivaci a uvědomování si dopadu knihy.

Jako její doplněk tedy poslouží velmi dobře.

Odkazy:

12345
1720733580000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online