Wuwejův zápisník

William Saroyan: Tracyho tygr

30.03.2014 01:30, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy William Saroyan: Tracyho tygrPřečetl jsem tuhle knihu potřetí – ale poprvé jí rozumím.

Protože mám také tygra. Možná to není tygr (ostatně i ten Tracyho je ve skutečnosti černý panter), možná je to vlk, možná úplně jiné zvíře. Měl jsem ho vždycky, ale tak dlouho ho ignoroval, až jsem na něj zapomněl. Ale ono se nikdy nic neztratí a nic se nedá vytěsnit. A teď mi tygr knihu předčítal...

Jedné neděle kráčeli Tracy a tygr po Páté avenue ke kostelu sv. Patricka, hořeli posvátným nadšením jakéhosi starodávného a přitom tak čerstvého vyznání, ponořeni v osamění lidské i zvířecí.“ (Str. 52)

Příběh je podobenství; Tracyho tygr je nespoutanost, odvaha, láska, vášeň, kterou má mládí, která mu dává rozlet, ale také jej občas nechá na holičkách.

Čas od času zaboudily oči Tracyho tygra po okolí v naději, že zahlédnou mladou tygřici, jejíž chování a způsoby by byly vhodné pro cokoliv, co by z jejich setkání mohlo vzejít. Ale ať se díval jak se díval, většinou žádnou nespatřil. Většinou viděl jen samé pouliční kočky. Při těch několika vzácných příležitostech, kdy mu do oka padla přece jen opravdická tygřice, měl tygr právě kamsi velice naspěch a času mu zbývalo jenom tolik, aby se sotva stačil v běhu ohlédnout a podívat se za ní.“ (Str. 26)

Zraje, sílí – ale když už je silná příliš, když se tygr zhmotní a stane se skutečným, svět zasáhne. Klec. Drezůra. Jenže „každé zvíře, které drží v kleci, uteče, když může“ (str. 70) a tak jej obklíčí tanky a vojáci, tygra postřelí… Zraněné zvíře ze zbytku sil opět uteče a zmizí.

‚Jsem šílený z toho, že mi zranili tygra,‘ řekl Tracy. ‚Z toho, že ho vůbec kdy zavírali do klece. Že ho dali do cirkusu. (...)‘“ (Str. 81)

Naštěstí k Tracymu pozvou mírně potrhlého psychiatra, cizince, který miluje lidi a fantazii. A který, zdá se, rozumí...

‚Lidi jsou zábava, hra, fantazie, kouzla a čárymáry. Aha! Lidi jsou bolest a nemoc, šílenství a ublížení, lidi zraňujou lidi, zabíjejí lidi, zabíjejí sebe. Kde je zábava, kde hra, kde fantazie a čárymáry? Psychiatrii já nenávidím. Lidi miluju. Bláznivé lidi, krásné lidi, zklamané lidi, nemocné lidi, zlomené lidi, zničené lidi. Takové lidi miluju. Proč? Proč pro lidi ztratila se zábava, proč hra, fantazie, kouzla a čárymáry? Proč? Aha? Peníze?‘ Usmál se. ‚Já myslím. Ano. Peníze. Je láska ty peníze? Je krása ty peníze? Je zábava ty peníze? Kde jsou peníze? Nevím. Teď žádná zábava. Teď práce. Práce. Tygr. Tygr.‘“ (Str. 74)

Tohohle tygra nedokáže nikdo zastřelit. Ani chytit… Ale Tracy tuší, jak jej přilákat, jak se vrátit k sobě – a tak znovu, jako před dlouhými šesti lety, nosí žoky s kávou, rozmlouvá s ochutnavači, rozpomíná se jaké to tehdy bylo, jaká radost žít.

A tygr přijde.

nakladatelství Argo, Praha 1995, ISBN 80-85794-73-X, cena 188 Kč


P. S. A co vy? Neutekl vám? Dáváte si na něj pozor?

12345
1396139400000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online