Wuwejův zápisník

Jean-Marc Jancovici, Christophe Blain: Svět bez konce

14.07.2024 18:18, Wu | knihy | komiksy | věda | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Svět bez konceKomiks vzdělávající v ekologických tématech zní jako nuda, ale opak je pravdou. To, jak celou knihu Christophe Blain nakreslil a Jean-Marc Jancovici napsal, je strhující. Četl jsem a jen nevěřícně kroutil hlavou, případně v duchu říkal „aha“ nebo „to snad není možné“.

První část je věnovaná energii; vysvětlí jak obrovské možnosti nám čerpání energie dává a proč jsme na ní tak závislí. Ukáže, jak jsme ji získávali v minulosti a jak neskutečně koncentrovaná je ve fosilních zdrojích.

Svět bez konce, ukázka str. 28

Pokračuje vývojem, technickým pokrokem, kdy mezi lety 1930-2020 začaly být stroje 5-10 krát výkonnější při stejném množství spotřebované energie (a co nám to zase umožnilo). Města, čas, doprava, zboží…

Jenže nic není bez následků. Následuje pochopitelně část věnovaná klimatu. Skleníkové plyny, oteplování a jeho dopady. Bezuhlíkové zdroje energie a jejich omezenost:

Svět bez konce, ukázka str. 132

Potenciál jádra i detaily k největším jaderným katastrofám – Černobylu a Fukušimě.

Poslední část je pak věnovaná tomu, co můžeme dělat sami – potraviny, bydlení, doprava, nákupy. A odolávání všemu, k čemu nás nutí striatum.

Svět bez konce, ukázka str. 160

Pro pochopení situace s energetickou náročností, globálním oteplováním a obtížnými cestami jak z toho ven, není poutavější učebnice. Tohle musíte vidět (a do škol bych to také dal povinně).

Odkazy:

JANCOVICI, Jean-Marc, BLAIN, Christophe. Svět bez konce. Praha: Argo, 2023. ISBN 978-80-257-4132-0.

12345
1720973880000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online