Wuwejův zápisník

Gustave Doré: Doré's Angels

27.09.2013 00:17, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Gustave Doré: Doré's AngelsGustav Doré (1832-1883) byl asi nejvýznamnější knižní ilustrátor devatenáctého století. Od malička projevoval velký talent pro kreslení, velmi brzy se také rozhodl uměním živit. V patnácti letech, na výletě do Paříže, přišel do kontaktu s vydavateli karikatur a kreslených příběhů Auberem a Philiponem. Když jim ukázal své kresby, přesvědčili jeho rodiče k uzavření tříleté smlouvy na ilustrování humoristických novin. Po smrti otce v roce 1859, kdy svými honoráři významně přispíval do rodinného rozpočtu, se značně zvedla jeho popularita a samozřejmě i poptávka po jeho dílech. Se slávou se nespokojil a kladl si další cíle, mimo jiné ilustrovat všechna klasická literární díla.

Dorého andělé, str 16

Po většinu svého života vytvářel dřevoryty; byla to společná práce – Doré nakreslil kresbu, kterou pak zkušený rytec vyryl. Poměrně dlouho trvalo, než se ustálil tým, schopný dosáhnout požadované kvality. S nimi pak Doré pracoval po většinu života – jak je ostatně patrné z opakujících se podpisů jednotlivých rytin. A obrázky to jsou opravdu skvělé, jak provedením, tak kompozicí a vyjádřením.

(podle úvodu knihy)

Všimněte si výrazu, precizní kresby, a to všechno dosažené pomocí techniky, která rozhodně nepatří k nejjednodušším (Bible, Zvěstování, str. 12).

Dorého andělé, str 12

První ilustrace od Gustava Dorého jsem zahlédl v knize Tisíc tváří boha, tehdy mě velmi zaujaly. Od té doby jsem si několikrát prohlížel obrázky dostupné na internetu, ale zrovna u dřevorytů to nějak není ono, z obrazovky se mi vnímají špatně. Bohužel v Čechách snad ani žádná monografie nevyšla a na objednávání z z ciziny nejsem vybaven (číslo mé platební karty na internet nesmí a PayPal nebo něco podobného jsem si nezaložil, protože kredit se tam obvykle skládá – kartou). A tak trvalo ještě dlouho, než mě napadlo podívat se po nějakém zprostředkovateli. Našel jsem nejméně dva, Arara.cz a BookFayre.cz, tuhle jsem objednával přes Arara.

Publikace je výběr ilustrací z nejrůznějších knih, od Bible, přes Božskou komedii, Ztracený ráj, Rýmování o starém námořníku až po Zuřivého Rolanda. Vybírány byly podle toho, co zobrazují – anděly. Dorého andělé jsou postavy téměř lidské, pochopitelně s křídly, jsou to zachránci i zvěstovatelé zpráv, jsou všude tam, kde se prolíná náš svět s tím, co jej přesahuje. Ilustrace starého námořníka jsou tak působivé, že jsem si tuto Coleridgovu báseň doprovázenou Dorého ilustracemi objednal také…

Dover Publications, New York, 2004, ISBN 978-0-486-43668-5, cena 317 Kč (Arara.cz)

12345
1380233820000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online