Wuwejův zápisník

Alex Grey: Net of Being

21.09.2021 18:57, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Net of BeingPokud jste se potkali s některým z obrazů Alexe Greye, určitě jste si ho zapamatovali. Greyovo umění je zcela svébytné – používá opakující se vzory, psychedelické barvy i symboly, a nejtypičtější jsou jeho „průhledy“ do těl, jakési rentgenové vidění. Kosti, cévy, nervy, a … energie. Energie v těle, energie kosmická a jejich vzájemná komunikace. Jeden příklad, Vision tree, str. 40:

Net of Being, str. 40

Témata jsou spirituální – zrození života, láska, vesmírná síla, propojenost všech bytostí (Net of Beeing). Jedna ze zajímavých sérií jsou vesmírné bytosti – stejná forma, ale namalovaná s použitím jiných vzorů. Vzniká pak Interbeing, Bardo Being, Peyote Being, Vajra Being, Jewel Being nebo třeba Song of Vajra Being, str. 145:

Net of Being, str. 145

Greyova tvorba se ale neomezuje jen na obrazy; maloval během hudebních festivalů, svoje čtyřjediné bytosti nechal ztvárnit jako 3D počítačový model, náměty jsou předlohou pro dřevořezy, kované brány, tetování, také spolu se svou ženou vytvořil spirituální prostor, kapli Posvátných zrcadel (Chapel of Sacred Mirros), kde se poutník může setkat se současným vizionářským uměním.

Kniha je velkolepý průřez celým autorovým dílem, které zrcadlí každou fázi jeho života. Od počátečního nihilismu a problémů, přes setkání s psychedeliky, nalezení životního partnera, narození dítěte, až po duši světa, vesmírnou tvořivost a síť bytostí. Vše je bohatě popsané, k obrazům dostanete komentáře, zamyšlení i básně. Těžiště jsou samozřejmě reprodukce obrazů, díky formátu knihy (28 x 35 cm) si je vychutnáte do posledního detailu.

Můžu jen doporučit!

Odkazy:

GREY, Alex. Net of Being. Rochester, Vermont: 2012. ISBN 978-1-59477-384-6.

12345
1632243420000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online