Wuwejův zápisník

Co byly plynojemy v Clichy?

15.04.2008 22:07, Wu | knihy | komentáře -

Když jsem tak pročítal a prohlížel knihu 1000 nejkrásnějších obrazů historie sestry Wendy Beckettové, narazil jsem na str. 426 na obraz Plynojemy v Clichy. Namaloval ho Paul Signac (1863 - 1935, nar. ve Francii) v roce 1886, je to olej na plátně, rozměry 65 x 81 cm, visí v National Gallery of Victoria, Melbourne.

Paul Signac, Plynojemy v Clichy

Malíř použil techniku pointilismu, která vychází z přesvědčení, že výsledný obraz se složí v hlavě diváka z jednotlivých různobarevných bodů. Obraz je tedy tvořen tisíci teček (les points). Podrobnosti v encyklopedii mozek.cz nebo na Wikipedii.

Proč mě to zaujalo? Kvůli namalovaným plynojemům. Plynovod znám, také plynojem dává smysl, ale jaký plyn by se do něj jímal? A v roce 1886? Zkrátka chyběly mi souvislosti, neuměl jsem si zobrazené zařízení nikam zařadit. Naštěstí na Internetu je opradu všechno. Třeba "Plynárny, plynojemy, plynovody", článek Zdeňka Ležáka z časopisu ABC 20 / 1999. V něm jsem se dočetl, že první zařízení na výrobu svítiplynu bylo předvedeno už v roce 1801 v Paříži - také mi to mohlo dojít, vždyť plynové osvětlení ulic Prahy bylo již za Jana Nerudy. A dnes se tam zase vrací.

Konstrukce plynojemu bývala jednoduchá - válcová nádoba, zdola otevřená (zvon), ponořená do vody. Plyn se vpouštěl dovnitř nádoby, čímž se zvon vynořoval z vody (zdroj Wikipedie), to je tzv. mokrý plynojem. Existovaly i suché (teleskopické) a dnes se používají tlakové (plyn se stlačuje). Na závěr schéma samotné výroby a jímání svítiplynu, dokonce i se zmínkou o obrazu (akorát jej přisoudili Sisleymu).

12345
1208290020000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online