Wuwejův zápisník

Roberto Ferri: Introspettiva

13.12.2023 21:54, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy IntrospettivaTo mi takhle jednou Pinterest naservíroval fascinující obraz dívky se svatozáří a výrazem kombinujícím svůdnost a cudnost. Opírá se o pahýl stromu (ale možná je to také had), který jí při bližším pohledu prorůstá… Chvíli mi trvalo, než jsem vypátral, že je to Potnia Theron (Paní zvířat) a autorem je Roberto Ferri.

Na webu je leccos, ale abych si obrazy vychutnal, potřebuji je na papíře. Naštěstí u příležitosti Ferriho výstavy v MEAM (Museu Europeu dArt Modern v Barceloně) vyšla kniha Introspettiva. A obsahuje i zmíněný obraz (vlevo):

Introspettiva, str. 52-53

Co je na Ferriho obrazech tak zajímavého? Především technika – aby dnes někdo maloval technikou největších mistrů baroka rozhodně není obvyklé. Obrazy jsou svým vykreslením každého svalu i obliny velmi intenzivní, navíc když jsou postavy v pózách plných symboliky.

Z míry mě vyvádělo narušování těla, je to prakticky na každém obraze, mrzačení tvoří ostrý kontrast k barokní sošnosti. Někdy je to pronikání hady, někdy symbolika Kristova utrpení, jindy železná protéza nebo „pouhé“ zranění.

Introspettiva, str. 50-51

Kniha je každopádně parádní průřez malířovou tvorbou. Aby to ale byla monografie, chybí jí podstatné části. Například nějaký komentář odborníka na umění; je tu sice několik úvodních textů, ale všechno jsou to oslavné ódy laiků (modelky, scénograf, dirigent), z oboru je pouze galerista a dva malíři, ani ti ale neprovedli žádnou analýzu. A dokonce chybí i jakákoliv životopisná data; že je to italský malíř, narozený 1978, vystudoval Liceo Artistico Lisippo Taranto roku 1996 a o deset let později absolvoval s vyznamenáním Academy of Fine Arts v Římě, jsem si musel přečíst na Wikipedii.

Odkazy:

FERRI, Roberto. Introspettiva. Barcelona: MEAM, 2021. ISBN 978-84-123831-0-2.

12345
1702500840000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online