Wuwejův zápisník

M. C. Escher: Grafika a kresby

27.07.2022 21:56, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Grafika a kresbyNizozemského výtvarníka Mauritse Cornelise Eschera nejspíš znáte; když ne podle jména, tak podle grafického zachycení nemožných objektů. Dům se třemi schodišti a několika rozměry, vodopád který teče dokola, mniši jdoucí po schodech pořád vzhůru, … Na jeho tvorbu je spousta odkazů a narážek, fascinující je třeba tenhle vtípek – jak by to asi vypadalo, kdyby Escher kreslil návody pro IKEA?

Hrátky s perspektivou jsou skvělé, Escher byl ale geniální v mnoha směrech. Zaujalo mě jak dokázal zaplnit plochu vzájemně se doplňujícími figurami zároveň s fraktálním zmenšováním (Circle limit IV nebo také Nebe a peklo, str. 25):

Grafika a kresby, str. 25

Nebo jeho zdvojení Möbiovy pásky (objekt s jediným povrchem):

Moebius band I, str. 44

Kniha je výtvarníkův osobní výběr nejzajímavějších obrázků, navíc ke každému přidal stručný komentář, takže je to i s autorským výkladem. Např. k první ukázce Nebe a peklo napsal:

dřevořez, tisk ze dvou štočků, 1960, průměr 42 cm. Také zde se komponenty zmenšují od středu ke kraji. Šest největších postav, tři bílí andělé a tři černí ďáblové, je uspořádáno radiálně kolem středu. Terč je rozdělen do šesti sektorů, v nichž dominují andělé na černém pozadí a ďáblové na bílém. Nebe a peklo se šestkrát vystřídají. V mezilehlých "pozemských" stadiích jsou ekvivalentní. (Str. 10)

Ačkoliv na internetu najdete tisíce kopií Escherových grafik, s prohlížením tisku na papíře se to nedá srovnávat. Knihu vřele doporučuji.

Odkazy:

ESCHER, M. C. Grafika a kresby. Praha: Slovart, 2002. ISBN 3-8228-6693-8.

12345
1658951760000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online