Wuwejův zápisník

Miguel de Cervantes, Gustave Doré: Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha

03.01.2014 01:37, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Miguel de Cervantes, Gustave Doré: Důmyslný rytíř Don Quijote de la ManchaTohle vydání jsem si v Levných knihách prolistoval, ocenil grafickou úpravu, pak si řekl, že důležitý je text a ten už mám - a knihu tam nechal. Načež mi to dva dny hlodalo v hlavě, než jsem pochopil, že vlastně potřebuji mít doma vydání ilustrované Dorého rytinami…

V Levných knihách už bylo vyprodané; nevěřil bych, že půjde tak na dračku, Pardubice jsou zřejmě sídlo literárních fajnšmekrů. Naštěstí v Praze v Jindřišské jich měli stále pěknou hromadu a nakonec jsem se ke svému výtisku dostal.

Co je na něm tak pěkného? Především již zmíněné ilustrace, téměř každá dvojstrana obsahuje větší či menší rytinu. Některé jsou pouhé črty (str. 132):

Doré, Don QUijote, str 132

Jiné celostránkové, precizní a do detailu propracované (str. 99).

Doré, Don QUijote, str 99

I pouhé prohlížení celé knihy je zážitek.

Další co stojí za zmínku je typografická úprava, text je vysázen do dvou sloupců a čte se rozhodně lépe, než jednolité odstavce na celou šířku stránky.

A do třetice pevná koženková vazba se zlatým potiskem – kniha působí luxusně, i přestože je to spíše napodobenina historických vazeb a místo potisku by se hodila více ražba.

Zkrátka, pokud si hodláte Dona Quijota pořídit, shánějte v Levných knihách – a cena je natolik nízká, že by to stálo za investici i kdyby chyběl text a byly tam jen obrázky.

(Pokud si chcete přečíst něco o obsahu, pokračujte tudy.)

Československý spisovatel, Praha 2012, ISBN 978-80-7459-057-3, cena 99 Kč (Levné knihy)

12345
1388709420000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online