Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Koniáš - Muž na stezce

20.11.2008 18:38, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Miroslav Žamboch: Koniáš - Muž na stezceUž jsem tu psal, že pro Koniáše mám slabost, že je ze všech Žambochových hrdinů můj nejoblíbenější. Jak tedy může dopadnout hodnocení sbírky povídek, v nichž hraje hlavní roli? Snad se ani nebudu snažit.

Prostě - v rámci žánru akční fantasy jsou povídky vynikající. Ani jsem moc nestíhal sledovat formální stavbu, klišé nebo opakování, protože děj byl příliš napínavý a zajímavý. Ale předpokládám, že nějaké očividné prohřešky by mě do očí udeřily, takže tam asi nebudou. Podotýkám v rámci žánru; je to zkrátka čistá akce, sem tam nějaké spiknutí, hrdina zrozený k zabíjení, který je ale většinou zásadový (a pak si za to nadává), žádné vznešené konstrukce.

Těžko by se vybírala nejzajímavější povídka, zápletky jsou originální, ať už je to Šarlatový mor se zevrubným popisem epidemie, Smaragdová hora s drsným bojem o přežití mezi hledáním drahokamů, Pouštní škorpión se zákeřnou válkou uprostřed písku. Takhle to nezní moc originálně, že? Ale pointy nebo dějové obraty pochopitelně nemůžu napsat do článku, abych potenciální zájemce neodradil. Možná snad jedna ochutnávka... jistý kmen otrokářů si nejcennější otrokyně zdobí tetováním, při němž jim do kůže vpraví s obrázkem také feromony ze samiček jistého druhu motýlů. Samečkové je pak k otrokyni dovedou, bez ohledu na vzdálenost. No není to pěkný nápad? Hnidopich by jistě našel spoustu důvodů proč to nejde, ale oceňuji eleganci.

Na konci knihy je chronologický přehled všech textů s Koniášem, které vyšly, takže je vidět, že cyklus povídek pokrývá půlku jeho života, a že Na ostřích čepelí se odehrávalo nekdy uprostřed, po návštěvě Smaragdové hory. Pro fanoušky užitečné.

Na internetu je toho zatím málo; určitě si přečtěte recenzi pana jarmika, ať máte pohled z trochu jiného úhlu, také recenzi Zdeny Štouračové, a závěrem ukázku.

12345
1227202680000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online