Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Čas žít, čas zabíjet

07.03.2011 01:21, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Miroslav Žamboch: Čas žít, čas zabíjetSbírka povídek s příznačným názvem - parafrází Remarquova Čas žít, čas umírat - se točí kolem Žambochova nejdrsnějšího hrdiny Baklyho. Pro připomenutí, Bakly je až nelidsky tělesně disponovaný, neuvěřitelně silná hora svalů, nečekaně hbitý a zocelený v mnoha bojích. Velkou část svého života strávil jako nájemný zabiják, když se snažil vyplácet svou rodinu a zabránit jejich popravě. Sám sebe nenávidí, „jen to nejhorší je pro mě dost dobré“, ale nemá ve zvyku se vzdávat. Nikdy.

Povídky jsou rozmístěné do různých období, s převahou pozdějších let Baklyho života. Je podstatně starší (ale ani o trochu méně nebezpečný, naopak), má dospělou dceru a jeho život je vyplněný pomáháním hraběti Daskovi.

Pasák - krátký příběh, kdy si jej najmou prostitutky, aby je ochránil před jejich maniakálním pasákem. Bakly se zajímá jen o své peníze a dodá služby, za které dostal zaplaceno, alespoň to celou dobu nekompromisně říká. Nakonec ale ukáže svůj smysl pro rovnováhu...

V temnotě - neobvyklé téma, prakticky celý děj se odehrává v hlubinách uhelných dolů, kde Bakly zůstává uvězněný. Jeho snaha dostat se zpět na povrch, vyváznout živý z beznadějné situace, vás nenechá vydechnout.

Hon za Rudou hvězdou - nejnebezpečnější magický artefakt, jaký byl vůbec nalezen, je tak silný a tak zneužitelný, že si jej ani Dask nechce ponechat. Bakly ho má odnést co nejdál do pouště a tam ho ukrýt. Podvědomě má radost, protože nedosažitelná vzdálenost znamená nevrátit se... a smrt jediná je pro něj dost dobrá.

Do morku kostí - asi nejrozsáhlejší příběh, v němž Bakly proniká do drogového kartelu a spolu s panem Lasičkou, dalším Daskovým agentem, se snaží přijít na to, proč jsou drogy i přes riziko a náklady exportované do císařství. Skutečnost je samozřejmě mnohem složitější než vypadá, do spiknutí jsou zamotaní čarodějové i císařský dozorce a nezanedbatelnou roli hraje speciální opium, vyvolávající nepřekonatelnou závislost - závislost až do morku kostí.

Zabiják čarodějů - poslední povídka se mi líbila asi nejvíc. Bakly proti jednotce elitních vojáků, téměř mrtvý, stojící podepřený dřevěnou konstrukcí, čaroděj, přicházející aby Baklyho kouzly dorazil a (tedy jen pokud nečtete pozorně, v jedné z předchozích povídek totiž autor jisté Baklyho schopnosti avizoval) překvapivé rozuzlení.

Střídání vnějšího pohledu a vyprávění Baklym samotným nás, stejně jako u Koniáše, nechává nahlédnout do jeho duše - a zjistit, že se od nelidského zevnějšku příliš neliší. O to zajímavější jsou výjimky, kdy jeho chování má přesný smysl a účel.

Miroslav Žamboch opět potvrzuje, že v žánru akční fantasy patří k nejlepším. Povídky mají nápad, napětí, souboje jsou velmi realistické a knihu přečtete, ani nebudete vědět jak.

Recenze Boris Hokr, Lament.

nakladatelství Triton, Praha 2010, ISBN 978-80-7387-376-9, cena 349,- Kč

12345
1299457260000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online