Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Maverick - Pěšec na odpis

05.02.2009 20:03, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Miroslav Žamboch: Maverick - Pěšec na odpisPrvní z knih v Kolibří edici, kterou jsem si koupil. A bohužel také zatím poslední, protože ostatní jsem nesehnal - ale zkusím je objednat po Internetu.

Zatímco Koniáš a spol. se pohybují ve světě po Velké válce, třista let po magickém krachu, tady jsme přímo ve zlatém věku magie. Světu vládnou čarodějnické klany a Maverick X, nalezenec, skládá závěrečnou zkoušku. Na neustálé ústrky, nástrahy a naschvály už si zvykl, mnozí z učitelů ho nesnášejí, ale že závěrečná zkouška bude tak těžká, to netušil. Navíc jeho zacházení s magií není žádná sláva, snad jen mikromanipulace mu jdou, ale zbytek? Musí se hodně snažit.

Připadá mi to jako jedna ze starších Žambochových povídek. Má pro něj typický švih a spád, ale stylově je nevybroušená, jako by si teprve procvičoval obraty. Místy se opakují slova, něco se popisuje moc, jiné málo, taková nevyváženost. Ale možná se mýlím a jen jsem kvůli malému formátu dával více pozor.

Rozehrávka, uvedení postavy na scénu. Maverickova léta učednická, závěrečná zkouška a pak střet s realitou velkoměsta. Nic víc. Kolibříka uklidím do zadní řady v knihovně a budu se těšit na román s Maverickem v hlavní roli.

P.S.
Spojitost kníratého bojovníka na obálce s mladičkým čarodějem (právě skládá závěrečnou zkoušku), jehož si pro dlouhé vlasy a útlou postavu v jedné hospodě spletli se ženou, mi skutečně uniká.

Recenze pagi, Pavel Vinický.

12345
1233860580000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online