Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Bakly - Hledání smrti / V objetí smrti

29.08.2023 21:57, Wu | knihy | komentáře -

obálka Bakly – V objetí smrtiobálka Bakly – Hledání smrtiDo starého námořního obchodního centra, čtvrtmilionového města Grafzatzy, přijíždí mladá baronesa Münchauzen. Navenek začít obchodovat pro svého starého otce, ale brzy se dozvíme, že jejím cílem je vybudovat skrytý obchodní kanál pro Vévodu Daska. Původně to mělo být jiné město, ale kolem Grafzatzy se nějak mnoho začali točit čarodějové a kromě toho se objevily zmínky o magickém kameni chladu…

Zároveň je tu i Bakly, kterého Vévoda požádal o laskavost. Vě městě totiž přestala fungovat Vévodova síť, a ne náhodně. Spíš jako by ji kdosi přebíral.

Neorganizovaná síť obchodníků s artefakty, které představovaly Vévodův celoživotní koníček, se v průběhu času tak nějak samovolně přetransformovala v síť informátorů, kteří kromě pozůstatků ze starých magických časů přeprodávali i informace. Člověk, který se odmlčel, se odmlčet neměl. Stál na vrcholu celé jedné oblasti sítě, znal Vévodu osobně a měl si umět představit, jaké následky bude mít nedodržení daného slova. On byl můj úkol.

Ovšem aby toho nebylo málo, čarodějové, kteří objevili stopy jakéhosi velkého kouzla, obří zbraně ze starých dob, následují instrukce a vypustí „něco“ do kanalizace. Věc. Zpočátku je téměř neškodná, ale neustále se učí, pohlcuje organismy, načítá jejich „vzory“ a umí je zopakovat. A čím víc jich je, tím silnější a schopnější se stává.

Věc se sunula podzemní chodbou. Už nebyla tenkým kobercem, ale dobře deset centimetrů silnou vrstvou hmoty připomínající plíseň pohybující se pomocí peristaltických vln a očima sotva postřehnutelného vlnění nesčetného množství drobných panožek. Okraje Věci lemovala řada očí, už ne pouze jednoduchých hmyzích, ale také množstvím krysích střídaných čichovými sliznicemi pro vnímání pachů a feromonů. Vibrace a hluk vnímala celým povrchem těla.

Kanálem vysoko nahoře dopadalo dovnitř světlo, sluneční paprsky roztříštěné mřížovím na dně vytvářely světlou skvrnu. Věc ji obezřetně obtekla. Dokázala sluneční světlo vydržet, ale nebylo jí to příjemné a vzdorovat oslnivé záři ji stálo sílu.

V blízkosti průchodů z povrchu obvykle nacházela kořist, spoustu masa, většinou poměrně čerstvého, pokud měla štěstí, s ještě se rozptylující esencí života. I tentokrát našla o kus dál v tunelu dvě těla. Panožky masivního těla se prodloužily, Věc těla obalila jako myriáda velkých hladových masožravých stonožek.

Tihle tvorové byli to nejsložitější, s čím se až dosud setkala, a právě ta složitost, ozvěny myšlenek a proudy energií vlastní jejich velkým tělům ji extrémně lákaly. Zatím je nedokázala zpracovat a napodobovat stejně jako jednodušší vzory krys nebo ty úplně primitivní vlastní hmyzu a uvědomovala si, že při případné absorpci, konzumaci, kopírování by se sama vystavila nebezpečí, že se v těch extrémně složitých vzorech ztratí, rozplyne.

A tak se pomalu roztáčí spirála děje, vedoucího k neodvratnému konci. Ta zbraň už totiž jednou aktivovaná byla… a celé město zničila. Do posledního člověka.

Střídavě sledujeme hlavní dějové linie baronesy, Baklyho a Věci, doplněné občas kratšími epizodami dalších postav – služebné, Varatschiho, klanu čarodějů, nindžů.

Bakly ztrácí schopnost vnímat chutě, vůně, potřebu jíst, celá jeho bytost už se chystá rozplynout v nebytí. Existuje jediná věc, která by mu v tom dokázala zabránit.

„Něco zabíjí lidi, nutí je odcházet do podzemí a tam je požírá,“ řekla.

Stačil okamžik a věděl jsem, že má pravdu. Jen slovem požírá jsem si nebyl jistý, bylo to mnohem komplikovanější. Pod městem se ukrývalo něco hladového, něco toužícího po lidech. Uvědomil jsem si, že před časem se to otřelo i o mě, ale pak se to opatrně stáhlo, jako by se mu to, co ucítilo, nezamlouvalo. Podíval jsem se na místo, kde jsem původně ležel. Sliz z tvora, kterého jsem zabil, ho neposkvrnil, a to bylo dobře, nemusel jsem si hledat jiné. Na lidech mi nezáleželo.

„Baronesa dnes někam odešla, myslím, že do podzemí. Podle mě s tím bojuje. Slyšela jsem ji, jak říká, že nenechá všechny lidi umřít.“

Ztuhl jsem. Věděl jsem, že mi nelže, věděl jsem, že to je přesně to, co by Zuzana udělala. „Plánovala, že odejde do vévodství!“ řekl jsem zbytečně.

Pokud cítila, že musí pomoct lidem, nic ji od toho nemohlo odvrátit. V tomhle byla dost jiná než já.

„Řekla, že jí můžete pomoct.“

Všechno se může změnit v jediném okamžiku, stalo se mi to mnohokrát. Ale nikdy nebyla ta změna tak totální jako teď. (Str. 286)


Kvůli vnějším okolnostem jsem tuto knihu četl opravdu dlouho, s velkými mezerami, tak velkými, že jsem si sotva pamatoval děj, a to se určitě podepsalo na celkovém vnímání. Jeden pozitivní efekt to mělo – vůbec mě nemohlo rozčilovat rozdělení do dvou svazků (ano, nejsou to ani díly, je to celé jeden příběh).

Možná to už trochu překombinoval; linií tam asi není více než u Vlka samotáře, ale jsou příliš odlišné. Hodný nindža, zlý nindža, baronesa, Bakly, klan zoufalců, To v kanalizaci… je to poutavé a má spád, ale celek není úplně harmonický. Hlavně ze začátku jsem se ztrácel v tom kdo je kdo, co dělá – a proč.

  • Dějově už mi to přišlo na samé hranici možného, Věc byla natolik silná, že nad ní prostě nemohlo jít zvítězit, celé to bylo beznadějné.
  • Ocenil jsem závěrečné epilogy, dokončení příběhu pohledem jednotlivých postav.
  • A ještě ten vtípek se jménem baronesy Münchausen – totiž baron Prášil se ve skutečnosti jmenoval Karel Bedřich Jeroným baron von Münchhausen.
  • Rozhovor Varatschiho a císaře naznačuje, že se možná ještě dočkáme druhé magické války.

Stylově typický Miroslav Žamboch, po stránce příběhu asi spíš průměrné – což je v jeho případě tak jako tak nadstandardní. U něj zkrátka nemůžete sáhnout vedle.

Odkazy:

ŽAMBOCH, Miroslav. Bakly - Hledání smrti. Praha: Stanislav Juhaňák – Triton, 2018. ISBN 978-80-755-3636-5.
ŽAMBOCH, Miroslav. Bakly - V objetí smrti. Praha: Stanislav Juhaňák – Triton, 2019. ISBN 978-80-755-3674-7.

12345
1693339020000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online