Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Agent JFK 22 - Vincent Vega

20.05.2013 01:28, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Miroslav Žamboch: Vincent Vega (Agent JFK 22)Tentokrát Miroslav Žamboch využil úžasné volnosti prostředí série JFK k tomu, aby si zkusil napsat western. A to western takřka čistý, agentura a její technologické vymoženosti se objeví jen v několika rozhovorech, poskytne Vegovi o trochu lepší zbraně a jakž takž funkční léčivo, ale tím to končí. Všechno ostatní pochází z načrtnutého světa.

Tím je ještě mladá Amerika, nějaký přelom devatenáctého a dvacátého století. Vincent Vega přijíždí do městečka utopeného v divočině.

Malý York už nebyl pouhou osadou nebo městysem. S pobočkou Carské guberniální banky, třemi saloony, skutečným kostelem a školou - pravda, pouhou dřevěnou boudou, vybavenou lavicemi a odřenou tabulí, která sem doputovala bůhví odkud - měl plné právo na označení město.“ (str. 11)

Amerika má velký nedostatek železa, proto jsou veškeré výrobky s tímto kovem drahé a železnice, ta je drahá přímo nepředstavitelně. Poslední zprávy ale naznačují, že se vláda rozhodla trať prodloužit a Malý York by se tak mohl dostat až na nějakých 200 km ke kolejím, což by jeho růst mohlo přímo katapultovat. Na tomto půdorysu se začíná rozehrávat příběh konfliktu, v němž má každý své zájmy.

Miguel, rančer, vlastnící rozsáhlé a dostatečně úrodné pozemky přiléhající k indiánskému území, si je - nezdvořák - chce ponechat, původem španělská zpěvačka Isabel Dolores Bewici chce zabezpečit svůj život, neurvalý rančer Hartogy má zálusk na část Miguelova území, bankéř Nikolaj Petrovič, který má vazby na mocné Rusko, chce využít nultého dodatku ústavy a zabrat Miguelovo území pokud možno celé (dodatek konstatuje, že půda zabraná indiánům šlechticem zůstává jeho majetkem, dokud nepozbyde svého titulu...). Alexej Uljanov, ruský důstojník, se se svým plukem nechává najmout na špinavou práci. A samozřejmě Vincent Vega, jehož cíl zůstává dlouho utajen, funguje jako jakýsi žolík.

Postavy jsou vykreslené precizně, žánrem vyžádaná polarita na dobré a zlé tu sice je, ale rozhodně ne černobílá, několik postav lavíruje někde na pomezí a o překvapení není nouze. Napětí je samozřejmost, v některých pasážích se neodtrhnete. A protože každý pořádný western končí dobře, můžete se těšit i na příjemný závěr.

I kdybyste z westernů naposled četli Vinnetoua a od té doby už jen „pořádnou“ literaturu, Vincent Vega stojí za pokus.

nakladatelství Triton, 2009, ISBN 978-80-7387-332-5, cena 199 Kč

12345
1369006080000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online