Wuwejův zápisník

Příliš mnoho fotek a jak z toho ven

23.05.2013 23:59, Wu | tvorba | duše | komentáře -

Digitální fotoaparát byla revoluce, neuvěřitelně se zlevnilo pořizování fotografií, a když se povedlo vylepšit snímače, začal se pomalu stírat i rozdíl v kvalitě. Ta volnost, cvakat jednu fotku za druhou! Pak si v klidu na počítači vybrat nejpodařenější a ostatní smazat...

Počkat. Opravdu je mažeme?

Neostré, omylem vyfocené nebo se špatnou expozicí ano, ale co tu záplavu průměrných? Ne, ty skladujeme, protože by se mohly hodit, protože na nich může být něco, o čem teď nevíme. Jenže jak roste kapacita snímačů, roste i velikost souborů a najednou jsou z každoročních přírůstků v řádu jednotek celé desítky gigabajtů.

Co teď s tím, jak to udržovat, zálohovat, jak s nimi zacházet, dají se desetitisíce fotek vůbec prohlížet bez zahlcení? Je to obtížné - a tak jsem přemýšlel, jak fotky třídit, jestli se dá najít nějaké jednoduché kritérium.

Dlouho mě nic nenapadalo, až když jsem při procházení nejstarších fotek z prvního digitálního fotoaparátu narazil na adresář s první dovolenou, kde jsme soubory přejmenovali podle nafocených míst, mi to došlo.

Fotku si pojmenovat! Fotka, která není natolik podařená nebo nezobrazuje něco dost unikátního, že nám nestojí za tu trochu námahy spojenou s pojmenováním, nestojí ani za uchovávání.

Poznámky:

  • Myšleno obecně a z dlouhodobého hlediska, pro mnohaletý archiv fotek.
  • Jistě jsou tu výjimky jako třeba fotodokumentace staveb nebo soutěží.
  • Zatím čistě teoretický koncept, nápad, nenašel jsem totiž odvahu to zkusit.
12345
1369346340000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online