Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Na křídlech tornáda

24.03.2008 10:30, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Miroslav Žamboch: křídlech tornádaSbírka povídek, která svým rozsahem mapuje všechny oblasti, do nichž se Miroslav Žamboch pouští. Ukáže drsnou realitu raného středověku, zabrousí do světa, v němž magie je nedílnou, i když obávanou součástí, a podívá se i do postapokalyptické budoucnosti.

Snad s výjimkou první a poslední, které jsou tak trochu stylistickým cvičením, jsou všechny vypointované a čtivé. Nejzábavnější bylo rozpoznávat v popisovaných postavách staré známé. Třeba v Soldatesce, trochu mystickém sci-fi prolínajícím se do středověku, se hlavní hrdina stane vysokým bojovníkem, který se vrhá proti třem útočníkům a za zády má karavanu vozů. To je přece Koniáš!

Mě osobně asi nejvíc oslovily "Zabít šedovlasého krále" - jednou přijde den, kdy každý může zkusit změřit síly se stárnoucím králem a vybojovat jeho místo - s její naturální krutostí a přitom motivem druhé šance žít, a "Muž a žena", v níž sledujeme idylu života vzdáleného městu a pokus čtyř násilníků tuto idylu zničit. Ale za přečtení stojí všechny. Jediné co chybí, je datace povídek, abych si mohl teorie o souvislostech s jinými knihami ověřovat nebo vyvracet.

Recenze:

12345
1206351000000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online