Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Bez slitování

17.10.2007 23:08, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Miroslav Žamboch: Bez slitováníVe světě tři stovky let po velkých magických válkách je jakékoliv nakládání s magií trestné a býti čarodějem rovná se býti mrtvý.

'Ten šílenec, který to před třemi sty lety všechno začal, myslím Velkou válku, vyvražďoval čaroděje i s příbuznými až do sedmého kolena,' začal jsem vysvětlovat a sám jsem z toho byl překvapen. 'Když konečně umřel, nebo zmizel, s ním si nikdo nemohl být ničím jistý, pokračovali jeho nástupci v genocidě, ale byli milosrdnější. Zabíjeli příbuzné lidí nadaných schopností manipulovat magií jen do třetího kolena. Dnes už jsme mnohem civilizovanější. Popravujeme nadané a jejich rodinu - manžela, manželku a děti. To stačí, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost. A v některých zemích myslím už ani to ne.'“ (str. 61)

Stačilo by i pouhé obvinění, tak jako se stalo Baklyho otci, skvělému mečíři. Jen díky dohodě, kterou Bakly uzavřel s tehdejším správcem provincie, byli ušetřeni. Ovšem ona dohoda byla vražedná - „po dobu šestnácti let každého půl roku posílat na jisté konto u Imperiální banky šest set zlatých. Nezávisle na tom, zda správce umře, či bude žít. Šestnáct let od vykonání rozsudku už nemohou být pozůstalí po čaroději trestáni, tak zní zákon.“ (str. 91)

Takové množství peněz není možné vydělat legálně. Bakly využívá svojí fyzické vybavenosti, nejprve jako gladiátor, později jako nájemný zločinec. V jeho minulosti je příliš mnoho mrtvých a příliš málo citu, který si nemůže dovolit. Když už se konečně dostane k poslední splátce, odešle ji a uvažuje, co si se svým životem počne, dozví se, že transakce byla zablokována a vše se komplikuje víc, než je zdrávo. A dokonce ještě o trochu víc, než si čtenář umí představit, takže se těšte na pořádné rozuzlení. A nenechte se příliš zmást obrázkem na obálce, který spíše než přesný děj znázorňuje fantazii ilustrátora. (Ano, jednou se ve sklepení Bakly probije k desítce týraných žen, ale ke společné fotografii je kolem sebe nerozestaví a ani ony nezaujímají vyzývavé pózy...)

Žánr knihy je akční fantasy, dobře se čte, a ačkoliv schéma - výjimečný pěšák se zaplete do velmi vysoké hry, přispěje k jejímu rozpletení a na konci odchází - je podobné třeba Seržantovi, rozhodně neurazí.

Odkazy:

12345
1192655280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online