Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Ve službách klanu

02.01.2017 22:41, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Ve službách klanuKniha patří ke špičce Žambochovy tvorby a to v mnoha ohledech.

Jeden je originalita. Pohybujeme se ve vrcholně magické době někdy před válkou čarodějů a s magií se autor skutečně vyřádil. Surová Moc, přítomná ve světě jako další druh energie, manipulace s ní pomocí magických diagramů, které mění a usměrňují její tok, diagramy vyrývané do kostí v těle, implantované drahokamy, kouzelná obdoba termonukleárních reakcí, váleční čarodějové, ochranná kouzla a prostředky pro lidi bez nadání, kterým by Moc mohla vypálit mozek. Co stránka, to nějaké překvapení.

Druhý jsou dějové zvraty a zápletky – na každém předělu knihy, na každém přechodu mezi kapitolami, se tajil dech. I na posledních stránkách je připravené překvapení, které bylo sice dokonale logické, ale vůbec mě nenapadlo.

A konečně zachycení postav. Výborně jsou vykreslené charaktery v první části, hlavní hrdinové, bojující s podmínkami v těžebním táboře, vám přirostou k srdci a jejich osudy a růst budete prožívat s nimi. Recenze a komentáře shodně hovoří o zlomu v rychlosti i v obsahu a vnímají to často negativně – mně to ale do knihy zapadá. Forma jen odráží vývoj hrdiny, nejprve pomalé stoupání na povrch (obrazně i doslova), pak náhlá smršť, která smete dosavadní život a následný nesmiřitelný boj.

(Vlastně na ještě jeden ohled jsem zapomněl – dějové zlomy vynikají brutalitou. Nic extra explicitního, ale o to silněji zapůsobí.)

Pokud se teprve rozmýšlíte, čím ze Žambocha začít, Ve službách klanu by měl být jeden z favoritů.

nakladatelství Triton + EF, 2013, ISBN 978-80-7387-672-2, cena 172 Kč (e-book)

12345
1483393260000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online