Wuwejův zápisník

Jiří W. Procházka, Miroslav Žamboch: Agent JFK 2 - Není krve bez ohně

06.02.2011 23:41, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Jiří W. Procházka, Miroslav Žamboch: Agent JFK 2 - Není krve bez ohněJohn je v po minulém dobrodružství poprvé v sídle agentury. Stal se jejím členem, ale čelí silnému opovržení ostatních kvůli tomu, co způsobil. Sekční šéfka i nejbližší kolegové v týmu vědí, jak to bylo, ale vysvětlovat vše na potkání nejde - ostatně by to ani nebylo v Kovářově stylu.

Do první akce se jde poněkud narychlo - v jistém světě detekovala agentura v období kolem Bitvy tří císařů (bitva u Slavkova, 1805) několik podezřelých průniků a vyslala hraběte d’Morcerfa s komtesou Andreou de Villefort situaci prozkoumat. Jejich mise nabrala katastrofální průběh a Kovář s Vincentem Vegou jsou záchranný výsadek. A že se musí otáčet - za průniky stojí hlavní záporná postava série Xaverius Hawk a snaží se průběh bitvy zvrátit přenesením moderních zbraní.

Císař ukázal vpřed a maršálové opět vydali patřičné rozkazy. Francouzští vojáci se nejistě zasmáli a dál sbírali nepřátelské zbraně a vlastní raněné druhy ve zbrani. Císař stál nehnutě na žuráňském pahorku, ruku vsunutou v šedivém redingotu, a přehlížel terén. Pak se zablesklo naposled. Atmosférická exploze ohlušila celý kraj.
Krajina u Slavkova byla osvětlená jako operní diva při tříčárkovém cé.
A pak se to zjevilo. Hřmění se neztrácelo. Blížilo se. Císař pozvedl k očím dalekohled a chvíli nevěřícně zíral. Pak podal dalekohled vedle stojícímu cizinci a zeptal se šeptem:
'Co to, proboha, je?'
Vincent Vega suše odvětil: 'Německé tanky Tiger, Vaše Veličenstvo.' 'Bohužel pro vás, jsou to novější typy,' poznamenal John Kovář. 'Tygři Dvojky.' 'Bohužel i pro nás, Johne,' doplnila jej Andrea de Villefort.

Série JFK opravdu poskytuje autorům ohromnou volnost ve volbě času a prostoru a tak jsme se tentokrát podívali na začátek devatenáctého století, setkali se s Napoleonem a sledovali jeho taktiku. V anotaci se píše, že „příběh je připomínkou a svéráznou poctou 200. výročí bitvy u Slavkova“ a s tím nelze než souhlasit. Krom toho je to opět nenáročná akční zábava, ideální odpočinková četba do čekárny. Jen hlášek je místy až příliš a působí křečovitě. Citace Cimrmanů pobavila, ale nepochopil jsem, jak místní agent, kněz, mohl citovat divadelní klasiku z budoucnosti (a nejspíš i jiného světa).

Recenze Dan Young, pagi, Jakub Zahradník, Henry.

nakladatelství Triton, Praha 2005, ISBN 80-7254-717-8, cena 89,- Kč

12345
1297032060000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online