Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Koniáš - Konec vlka samotáře

11.03.2009 18:15, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Miroslav Žamboch: Koniáš - Konec vlka samotářeDalší z řady kolibříků (povedlo se mi je sehnat téměř všechny) a pro změnu opět o Koniášovi. Začíná přesně stejnou scénou, kterou končí román Vlk samotář. To je s podivem, protože vyšla dříve. Řeklo by se: „Tak je Miroslav Žamboch propojil opačně, prostě nový román zakončil začátkem starší povídky, to je toho.“ Jenže v povídce jsou odkazy na události ve městě M (Krachtiburg), uprchlíky na panství hraběte Daska, císařův zájem o ně a pár dalších věcí, které ukazují, že buď měl autor v povídce připravené univerzální „háčky“, anebo už v roce 2005 měl rozmyšlenou osnovu románu.

Po cestě projel povoz naložený velkými sudy, těsně před ním se protáhla má známá rusovláska. Nemohl jsem říct, že je na ní něco výjimečnoho, že má krásnou tvář, nádherné vlasy, ňadra nebo cokoliv jiného. Celkově, od konce neuspořádaných kadeří až po kotníky ve vysokých holínkách, však byla krásná. Pozoroval jsem ji do chvíle, kdy jsem pochopil, že míří přímo ke mně.“ Str. 10

Hledala právě Koniáše - jenže než mu stihla předat zásilku a vyřídit vzkaz, padla k zemi mrtvá, zasažená šipkou z kuše. Koniáš váhá, zabili ji shodou okolností, anebo kvůli tomu, co mu měla vyřídit? Má se míchat do cizích věcí, nebo se ho to týká? Stojí mu to za to?

Při dalším doušku horkého svařeného vína, voňavého a laskajícího jazyk, vína s jiskrou slunce a chutí země, jsem věděl, že odpověď zní ano. Pokud ji zabili kvůli vzkazu, který mi měla vyřídit, zemřela zbytečně. Lidé by neměli umírat zbytečně. Je to plýtvání životem.“ Str. 13

Takže začne pátrat kdo poslal zabijáka a proč a postupně se dozvídá, jaké intriky stojí v pozadí. Pochopitelně se do nich zamotává, a tentokrát ještě o trochu víc, než by čekal. Také proto „Konec“ v názvu. Neprozradím snad příliš mnoho, když řeknu, že tím koncem není smrt, ale něco úplně jiného.

Povídka je standardně kvalitní, Koniáš ještě o něco cyničtější (aby ne, chronologicky vzato je to jedna z nejpozdějších jeho příhod), a závěr otevřenější než obvykle. Ale nevadí, ještě existuje jeden pozdější text - už ho sháním.

Recenze - BoboKing.

12345
1236791700000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online