Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch: Živí a mrtví

19.10.2012 00:10, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Miroslav Žamboch: Živí a mrtvíPrvní čistě elektronicky vydaná kniha povídek Miroslava Žambocha jich obsahuje šestnáct. Jsou relativně nové i patnáct let staré, posbírané ze zapomenutých adresářů na autorově disku. Některé psal původně jen pro sebe, ale jak sám píše v úvodním komentáři, „povídka, kterou si kromě jejího autora nepřečte nikdo jiný, je jako nepolíbená žena.

Tematicky jsou různorodé, hrdinské fantasy, krátké hříčky, anekdoty, sci-fi, něco o upírech, postapokalypsa. Po přečtení několika úvodních povídek jsem si říkal, že jsou spíš průměrné - ale mýlil jsem se. Postupně se zlepšují, mají originální nápady nebo zajímavé zpracování, až konečně vrcholí popisem válečné reality světa po jaderné válce.

Chtěl jsem ukázat sílu destrukce, již můžeme rozpoutat, její pronikavost, vražednost na buněčné úrovni, chtěl jsem ukázat křehkost lidských těl v porovnnání s vojenskou technikou, kterou máme k dispozici, chtěl jsem ukázat, jak je obyčejné vlastně neobyčejné. A samozřejmě příběhem syrovým, krutým - ale pozitivním.

Po odborné stránce asi nemá v rámci sci-fi obdoby, a čtení je to strhující. Kniha by stála za koupení i kdyby v ní byla jen tato povídka.

Z ukázky můžete také vidět další výbornou věc - autorův úvodní komentář. Tím je opatřena každá povídka a ačkoliv nevím, jak by na něj hleděl běžný čtenář, pro Žambochova příznivce, znalého většiny díla, je pokaždé velmi zajímavý, přináší kontext, okolnosti vzniku nebo zdroj inspirace... Např. k povídce Hrdinové a zabijáci:

Moje reakce na Pána prstenů. Už ale nevím, zda na knihu, nebo na film. Prostě mi všichhni ti vznešení elfové a spol. začali časem lézt na nervy. Ale měl jsem Pána prstenů rád, to ano. Dnes pro mě představuje nádhernou strohou gotickou stavbu, která emoce vyvolává právě tím, že je sama emocí prostá. Mám pocit, že povídka byla publikována ve sborníku sestaveném mým kamarádem Romanem Krestou ku příležitosti jím pořádaného conu.

Knihu uzavírá medailonek autora a aktualizovaná podrobná bibliografie.

Recenze: Aiwendil.

nakladatelství Freetim(e)publishing, Praha 2011, ISBN 978-80-87538-22-7, cena 119 Kč (eBook)

12345
1350598200000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online