Wuwejův zápisník

Miroslav Žamboch, Jiří W. Procházka: Agent JFK 3 - Meč a tomahawk

14.07.2011 00:05, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Miroslav Žamboch, Jiří W. Procházka: Agent JFK 3 - Meč a tomahawkTřetí pokračování JFK je napsané Miroslavem Žambochem, který je opět v plné síle. Kováře poslal do paralelního světa, v němž je klíčové setkání Vikingů a indiánů. K němu musí dojít a musí se navázat obchodní spolupráce, jinak se poruší rovnováha a ohrozí vývoj přes středověk až k průmyslové revoluci. Bohužel se zdá, že kdosi přirozený sled sabotuje, zlikvidoval už dvě výpravy a k tomu všemu ještě navíc způsobil smrt agenta-rezidenta.

Kováře nacházíme mezi Vikingy, je součástí jejich výpravy, a postupně si svými výkony získává úctu. Dokonce i charismatický vůdce, Sturlurson, jej postupně začne považovat za součást své družiny. Když se přiblíží k cíli, narazí na nevídanou loď - čínskou džunku - která zde ale nečeká náhodou. Podivné okolnosti přibývají; mezi indiány se válčí a především jsou napadáni stvořeními, která snad dříve byla lidmi, ale mění se v agresivní zabijáky. Je to nemoc? Magie? Kováři nezbývá než na to přijít, jinak se z této mise živý nedostane.

Za zmínku stojí sugestivní atmosféra vikingského světa, drakkar, jeho obsluha, drsný humor, válečnická čest a další věci jsou vykresleny skvěle - ale ani indiáni nepřicházejí zkrátka. Poznávací znamení výborného popisu je, když na konci knihy chcete ještě pokračovat, když se do něj chcete ještě alespoň na chvíli vrátit. O této knize to platí stoprocentně.

Vikingy už Žamboch jednou zpracovával, v povídce Skald ze sbírky Na křídlech tornáda, a už tehdy bylo vidět, že má přehled. Tady je na konci navíc přehled použité literatury a webových stránek. Mimochodem, slyšeli jste někdy o cibulové nemoci?

Frygvassonův pomocník, menší chlapík s hrbem a dlouhýma rukama, obcházel muže s poraněným břichem a dával jim pít cibulového odvaru. Frygvasson pak sám čichal k otevřeným ránám a hledal, kdo trpí cibulovou nemocí - tedy komu je z rány cítit pach cibule. To znamenalo potrhaná střeva a jistou bolestivou smrt.

Kvalitně popsané souboje už jsou Žambochův standard, tady není o čem diskutovat, a že má text ohromný spád a přečtete ho na jeden zátah asi také nepřekvapí. Zkrátka - výborné čtení.

nakladatelství Triton, Praha 2006, ISBN 80-7254-747-X, cena 89 Kč

12345
1310594700000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online